HS: Suomi saattaa muuttaa koronastrategiaansa – THL:n pääjohtaja paljastaa, mitä strategiaa kannattaa

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta väläyttää Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomi voi muuttaa koronastrategiaansa.

Suomessa on todettu tähän mennessä jo yli 1900 koronavirustartuntaa. Koronavirusinfektioon on kuollut ainakin 25 ihmistä ja 73 potilasta on tehohoidossa.

Todettujen tartuntojen määrä ei kasva yhtä nopeaan ja pelottavaan tahtiin kuin monissa muissa maissa, ja se voi johtua osaksi myös hallituksen määräämistä poikkeustilasta ja rajoituksista, jotka ovat tällä hetkellä voimassa pitkälle toukokuuhun.

Suomen strategiana on hidastaa viruksen leviämistä ja turvata terveydenhuollon toimivuus.Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että strategiat ovat purreet ja strategian painopisteitä tullaan jatkossa tarkastelemaan.

Hänen mukaansa rajoitustoimia ei voisi enää tiukentaa, sillä ne ovat jo nyt todella voimakkaita.Tervahauta kertookin lehdelle, että hän näkee nyt uudenlaisen mahdollisuuden toimia kesällä 2020 ja se on hybridistrategia.

Uudessa strategiassa virusta pyrittäisiin tukahduttamaan mahdollisimman tehokkaasti, jotta sen leviämistä voitaisiin estää. Samalla yhteiskuntaa ei tarvitsisi välttämättä pitää suljettuna kohtuuttoman pitkään, kun epidemiaa pyrittäisiin pitämään kurissa nykyistä tehokkaammin muilla keinoin.

Tervahaudan mukaan tämä onnistuisi laajalla testaamisella, tartuntaketjujen nopealla jäljittämisellä ja altistuneiden tehokkaalla eristämisellä.

– Ei meillä ole oikein mahdollisuutta jäädä hirveän moneksi kuukaudeksi tällaiseen (nykyiseen) tilanteeseen. Hybridimalli olisi tähän sellainen positiivinen vaihtoehto. Mutta se ei synny tyhjästä, hän sanoo HS:n haastattelussa.

Samankaltaista mallia on Tervehaudan mukaan käytetty menestyksekkäästi muun muassa Etelä-Koreassa ja Singaporessa, jossa molemmissa yhteiskunta on pysynyt huomattavasti enemmän auki kuin Euroopassa ja viruksen leviämistä on onnistuttu patoamaan.

Testausmääriä lisätty

Suomi on lisännyt testausmääriä ja hallitus pyrkii kolminkertaistamaan testauskapasiteetin nykyisestä noin 2 500 testistä päivässä. 

Näillä testeillä selvitetään, onko testattava saanut nimenomaan koronavirustartunnan. Eri tahot ryhtyvät lähiaikoina tekemään myös vasta-ainetestejä, joilla voidaan jälkikäteen selvittää onko testattavalla jo ollut koronavirusinfektio.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi MTV:n Uutisextran erikoishaastattelussa kannattavansa koronatilanteessa patoamisoppia, jossa lähtökohtana on erittäin runsas testaaminen. Tartunnan saaneet eristettäisiin karanteeniin.

Hänen mielestään testaamista pitäisikin lisätä.

– Se jättäisi ehkä tilaa taloudelle pyörittää välttämätön ja pitää perusrakenteet liikkeessä, sanoo Niinistö.

Niinistö katsoo, että ainakin kaikki oireelliset tulisi testata, koska patoamisoppi lähtee siitä liikkeelle.

– Olemme kuulleet senkin, että oireettomiakin ihmisiä on tartunnan kantajina, mikä on tietysti melkoinen haaste, mutta kuitenkin uskoakseni rajallinen haaste.

Lue myös:

    Uusimmat