Suurin osa Suomen olympiaurheilijoista suuntaa Pekingiin ensi keskiviikkona – yksi kysymys yhä vailla vastausta: "Käydään edelleen neuvotteluja"

Suurin osa Suomen olympiaurheilijoista suuntaa Pekingiin ensi viikolla – mitä tapahtuu, jos urheilijan koronatesti näyttää positiivista? 3:57
Mitä tapahtuu, jos olympiaurheilijan koronatesti näyttää positiivista? Kuuntele videolta Suomen olympiakomitean ylilääkärin vastaus

Suomen olympiakomitean ylilääkärin mukaan koronatoimenpiteet Tokion kesäkisoissa onnistuivat. Pekingin talvikisoissa noudatetaan viime kesän kisojen kaltaisia kuplaolosuhteita, joissa osallistujat testataan päivittäin. Negatiivisia testituloksia vaaditaan myös ennen olympialaisiin lähtöä.

Suurin osa Suomen olympiajoukkueen urheilijoista suuntaan kohti Pekingiä ensi viikon keskiviikkona. Osa joukkueen taustajoukoista aloittaa matkan Kiinaan jo tänä perjantaina.

Huolellisesta valmistautumisesta huolimatta Suomen joukkueessa on todettu viimeisten kuukausien aikana koronatartuntoja. Yksi sairastuneista on Suomen olympiatoivo Ilkka Herola, joka sai positiivisen koronavirustuloksen alkuvuodesta. 

Suomen olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtosen mukaan koronaviruksen omikronvariantin nopea leviäminen muutti joukkueen toimintatapoja ja valmistautumista olympialaisten alla.

– Ne urheilijat, jotka ovat pystyneet itsensä tiiviiseen kuplaan sulkemaan ovat sen varmasti tehneet. Toisaalta kaikilla ei ole ollut siihen mahdollisuutta, koska maailmancup-kisat ovat pyörineet ja jääkiekkosarjat ovat olleet käynnissä.

Kysymysmerkkejä yhä ilmassa

Uusien koronatartuntojen ohella päänvaivaa aiheuttavat myös vanhat tartunnat, sillä koronaviruksen toteamiseen hyödynnettävä PCR-testi voi näyttää positiivista jopa viikkoja parantumisen jälkeen. Näin kävi juuri Herolalle, joka joutui positiivisen pcr-testin vuoksi jäämään pois viime viikonlopun yhdistetun maailmancupin kilpailuista, vaikka oli jo vapautunut karanteenista.

Kiina vaatii olympialaisiin osallistuvilta henkilöiltä kaksi negatiivista koronatestiä ennen Pekingiin suuntaamista. Hiljattain koronataudin sairastaneilta henkilöiltä negatiivisia testejä vaaditaan etukäteen neljä.

– Sen verran helpotusta on tullut järjestäjien suunnalta, että jos tuo tartunta on ollut lähiviikkoina niin neljä negatiivista koronatestiä vaaditaan ennen matkalle lähtöä, mutta kaikki neljä testi voi ottaa ihan lähtöpäivän kynnyksellä.

Valtosen mukaan neuvotteluja tilanteesta käydään parhaillaan järjestäjien suuntaan. Ylilääkäri kuitenkin myöntää, että ilmassa leijuu yhä kysymysmerkkejä.

– Mitä sitten tapahtuisi, jos vaikka yksi näistä testeistä olisi positiivinen? Tässä käydään edelleen keskustelua ja neuvotteluja, ja asiat hyvin pitkälle konkretisoituvat tässä seuraavina päivinä.

Hyviä kokemuksia Tokiosta

Pekingin talviolympialaiset järjestetään Tokion kesäkisojen tapaan kuplaolosuhteissa. Osallistujia testataan päivittäin ja paikan päällä noudatetaan terveysturvallisuusohjeita eli hyödynnetään muun muassa kasvomaskeja ja vältellään lähikontakteja.

– Kokemus Tokiosta oli sillä tavalla hyvä ja rauhoittava. Huomasimme, että ei se kisaelämä sinne päästyä ihan hirveästi ole erilaista, kuin aikaisemmissa olympialaisissa.

Positiivinen koronavirustesti tarkoittaa olympialaisissa automaattista eristystä. Ennen lähtöä saatu tartunta taas peruuttaa olympialaisiin suuntaavan henkilön kisamatkan kokonaan.

– Se on tietysti ihan valtava pettymys urheilijalle ja tietenkin urheilijan lähipiirin täytyy olla siinä tukena. Päätöksenteollisesti se on kuitenkin selkeä tilanne eli tartunnan saaneen täytyy eristäytyä ja pitää varmistaa, että tartunta ei pääse leviämään.

Koronatartunnasta hiljattain parantuneiden kohdalla tilanne on hankalampi.

– Kun koronatartunasta on riittävästi aikaa ja henkilö on oireeton, hän ei tautia enää levitä eikä tartuta virusta toisiin. Lääketieteellisesti ollaan hyvin yksimielisiä siitä, että eristyksissä ei tarvitse olla ja urheilija voi toimia täysin normaalisti. On todella suuri vääryys jos urheilijat eivät tällaisessa tilanteessa pääsisi matkaan.

Valtonen kommentoi MTV Urheilulle jo viime viikolla, että tilanne on urheilijoiden kannalta myös iso oikeusturvakysymys. Ylilääkäri toivoo, että asiasta pystytään käymään keskustelua, vaikka aika on käymässä vähiin.

– Kyllä tätä keskustelua on käytävä ja toivottavasti siihen aikaa myös löytyy, vaikka aikataulu on kriittinen ja tiivis.

Lue myös:

    Uusimmat