Husin Asko Järvinen suosittelee kevytkaranteenia kaikille matkailijoille – syynä omikron

Husin Järvinen: Vältä perheen ulkopuolisia kontakteja matkailun jälkeen –"Vaikka olisi rokotettukin" 3:24

Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen suosittelee, että ulkomailla matkailleet henkilöt välttäisivät kontakteja Suomeen palattuaan omikronin leviämisen estämiseksi. 

Hän suosittelee kaikkia matkailijoita toimimaan näin matkailumaasta ja rokotusstatuksesta riippumatta.

– Kannattaa jättää pois turhat juhlimiset ja muut isojen joukkojen tapaamiset sekä käyttää perheen ulkopuolisia tavatessa kasvomaskia. 

Järvinen kehottaa myös käymään matalalla kynnyksellä koronatestissä ulkomailla olon jälkeen.

Tällä hetkellä valtioneuvoston virallisen ohjeen mukaan Suomeen saapuvan ei tarvitse jäädä karanteeniin tai mennä koronatestiin, jos hän on saanut täyden hyväksytyn rokotussarjan. Poikkeuksena tietyt eteläisen Afrikan maat, joihin maahantuloa on rajattu 19. joulukuuta asti.

Järvinen suosittaa tiukempia turvatoimia, koska ei tarkkaan tiedetä, miten laajasti omikronvariantti on ehtinyt levitä Eurooppaan. 

– Tietysti tiedämme, että valtaosa todetuista omikrontapauksista johtaa Afrikan alueelle, mutta kuten koronapandemian alkuvaiheessa nähtiin, olimme epidemiologisen tiedon kannalta, missä tautia on, aina pari viikkoa jäljessä. Suosittelisin varovaisuutta, tultiin mistä tahansa tänne kotimaahan, vaikka olisi rokotettukin. Silloin kannattaa isommat tapaamiset ja suojaamattomat tapaamiset pyrkiä välttämään.

Omikronmuunnosta on tavattu jo ainakin 21 Euroopan maassa ja esimerkiksi Suomen ensimmäiset omikrontapaukset liittyivät matkailuun Ruotsissa. 

Tutkimukset virusvariantin ominaisuuksista ovat vielä kesken, mutta omikronin epäillään olevan nopeasti tarttuva. 

Omikronille altistuneet määrätään karanteeniin

Järvisen mukaan tartunnanjäljityksessä omikrontapauksia ja -epäilyjä priorisoidaan. 

– Tällä hetkellä tartunnanjäljitys on koko lailla tukkeutunut jo valmiiksi. Jos omikron on vielä deltaakin nopeammin leviävä, niin tartunnanjäljityksen keinoin saadaan vähemmän katkaistua tartuntoja, kun tauti on ehtinyt jo levitä. Se on jo toisessa ja kolmannessa tartuntasukupolvessa ennen kuin tartunnanjäljityksellä päästään näihin kiinni.

Koronatartunnan jäljityksessä voi mennä Husin alueella tällä hetkellä pahimmillaan viikkokin.

Tällä hetkellä Suomessa on määrätty omikronille altistuneita karanteeniin riippumatta henkilöiden rokotusstatuksesta. Näin on toimittu, koska ei vielä tiedetä, kuinka helposti omikron tarttuu ja leviää rokotettujen kesken.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan omikronepäily voidaan tunnistaa nopeasti ja asettaa altistuneet heti karanteeniin.

– Meillä käytettävässä testissä näytteestä viitteet omikronmuunnoksesta saadaan heti, kun näyte analysoidaan ensimmäisen kerran. Siitä voidaan tunnistaa jo omikronepäily, virallisessa vahvistuksessa menee muutama päivä. Olennaista on kuitenkin, että epäily saadaan saman tien. 

Entä rajatestit ja matkustusrajoitukset?

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkydön mukaan tällä hetkellä eteläisen Afrikan maahan suuntautuvat matkustusrajoitukset ovat riittävä toimenpide omikronin leviämisen ehkäisyyn.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että eteläisestä Afrikasta tulevat ohjataan tarkempiin testeihin. Sieltä tulee per päivä noin parikymmentä matkustajaa. Nämä kaikki tavoitetaan ja ohjataan testiin sekä karanteeniin, ei muita matkustajia. He noudattavat muita ohjeita, joita annetaan matkustamisen suhteen.

Husin Järvinen sanoo, että alfavariantin tapauksessa opittiin, ettei virusvariantteja pystytä patoamaan rajan taakse maahantulorajoituksilla. Hän ei myöskään kannata rajatestauksen lisäämistä.

– Se voi olla tässäkin tilanteessa aika paljon resursseja vievää ja aika vähän tuloksia antavaa, Järvinen pohtii.

– Meillä rajalla Helsinki-Vantaalla tällä hetkellä tavoitetaan tehostetusti heitä, jotka tulevat eteläisestä Afrikasta. On ollut keskustelua muunkin rajatestaamisen laajentamisesta sekä Helsinki-Vantaalla että muilla rajoilla, mutta tällä hetkellä sitä testaustoiminnan laajentamista ei ole toteutettu. Nyt Helsinki-Vantaalla testataan enemmän kuin muutama viikko sitten, sillä henkilöt hakeutuvat omaehtoisesti testiin, Aronkytö sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat