Suomalaiset yleisurheilijat kulkevat vesipullo kourassa Belekin leirillä Turkissa. Nestettä pitää nauttia pieninä annoksina pitkin päivää, koska vatsa täynnä ei voi urheilla eikä nestettä voi tankata kuten energiaa. Janontunne varoittaa nestevajauksesta liian myöhään.
LUE MYÖS: Yleisurheilun MM 2019 – tässä kisojen ohjelma, aikataulut ja suomalaiset
Urheiluliitossa on selvitetty helteeseen sopeutumista 1970-luvun puolivälistä. Selvityksen perusteella urheilijoiden käyttöön kehitettiin veteen sekoitettava jauhe, jossa oli magnesiumia, natriumia, kalkkia, pitkäketjuisia aminohappoja ja sokeria.
Kuluvalla vuosikymmenellä jauheesta on luovuttu. Nyt urheilijat käyttävät urheilu- ja palautumisjuomia sekä suolatabletteja. Lisäksi ruokaan saa lisätä tavallista runsaammin suolaa.
– Jauhepussi oli kuin olisi tarjonnut kaikille samaa kenkää. Nykyinen systeemi on tuntunut paremmalta, kun jokainen voi nauttia suoloja tarpeensa mukaan, Urheiluliiton lääketieteellisen valiokunnan puheenjohtaja Timo Kuusisto kertoo.
– Nestetasapainosta huolehtiminen korostuu, kun lämpötila nousee yli 25 asteen. Se on erityisen tärkeää viiden päivän sopeutumisjakson aikana. Keho sopeutuu nopeaan lämpötilan nousuun täydellisesti kahdessa viikossa.
