Varo virhettä juoksutapahtumassa! Lue lääkärin vinkit onnistuneeseen juoksuun

7:08imgTarja juoksi ensimmäisen maratoninsa nelikymppisenä – miten päästä alkuun?
Julkaistu 17.05.2025 11:43
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Tänään järjestetään Suomen suurimmaksikin juoksutapahtumaksi mainostettu Helsinki City Running Day. Tapahtumassa juoksijat testaavat itseään esimerkiksi maratonin tai puolimaratonin mitassa.

Aina jaksaminen ei kuitenkaan riitä maaliviivan ylitse tai olo heikkenee koitoksen jälkeen. HUS:in päivystykseen tulee juoksutapahtumista potilaita vuosittain.

– Juoksutapahtumien yhteydessä päivystykseen tulee lähinnä yksittäisiä potilaita, kertoo HUS Akuutin osastonylilääkäri Jussi Utriainen MTV Uutisille.

Lämpimällä säällä potilaita tulee kuitenkin yleisemmin, yleensä lämpöuupumuksen vuoksi. Myöskään pienet vammat tai maaliintulon jälkeiset pyörtymiset eivät ole tavattomia.

– Yleensä potilas pääsee kotiutumaan suoraan päivystyksestä. Vakavammat sairaskohtaukset juoksutapahtuman yhteydessä ovat harvinaisia eikä niitä tapahdu edes vuosittain, Utriainen kertoo.

Lue myös: Samu juoksi maratonin jääkaappi selässään – murskasi samalla maailmanennätyksen: "Sen kun vaan loikotti menemään!"

Juttu jatkuu videon jälkeen.

3:26imgSuoritus kannattaa sopeuttaa omaan kuntotasoon. Kestävyysurheilija Samu Taina juoksi viime vuonna maailmanennätyksen Helsinki City Maratonilla jääkaappi selässään.

Lääkärin vinkit juoksutapahtumiin:

  • Valmistaudu harjoittelemalla. HUS Akuutin osastonylilääkäri Jussi Utriainen muistuttaa, että erityisesti pidemmillä matkoilla keskeistä on hyvä valmistautuminen ja vauhdin sopeuttaminen omaan kuntoon. 

– Etenkään iäkkäämmän ja sydän- ja verenkiertosairauksien riskissä olevan juoksijan ei kannata lähteä matkaan harjoittelematta. Jos tiedossa on merkittävä sydänsairaus, kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen matkaan lähtemistä, hän muistuttaa.

  • Kuuntele kehoa. Utriainen muistuttaa, että kehon voimakkaita viestejä ei tule ohittaa. Jos kesken juoksun tulee rintakipua, hengenahdistusta, äkillinen tykytystuntemus tai voimakas heikotus, tulee juoksu keskeyttää ja hakeutua ensiapuun.

– Lievemmissä oireissa suosittelemme yhteydenottoa tapahtumajärjestäjien lääkintähuoltoon tai puhelimitse Päivystysapuun 116 117, josta potilas ohjataan asianmukaiseen hoitopaikkaan.

  • Riittävä nesteytys. Nesteytys tulee suhteuttaa juostavan matkan pituuteen, sääolosuhteisiin ja juoksuvauhtiin. Lyhyemmissä, esimerkiksi viiden kilometrin kilpailussa ei nesteitä yleensä tarvita lämpimissäkään olosuhteissa. Maratonilla nesteitä kannattaa nauttia sen sijaan viileässäkin säässä. Utriainen muistuttaa, että elimistö sietää hyvin pientä nestehukkaa, mutta ylinesteytys erityisesti pelkällä vedellä voi olla jopa vaarallista.

– Kannattaakin nauttia nesteitä kohtuudella pieniä määriä kerrallaan ja varsinkin pidemmillä matkoilla suosia mietoja elektrolyyttipitoisia urheilujuomia, Utriainen suosittelee.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:44imgTarkista säätiedotus ja sopeuta juoksusi siihen. Helsinki City Marathonin osallistujat joutuivat keskelle rajuilmaa vuonna 2017.

  • Viilennä kuumalla. Kuumalla säällä Utriainen suosittelee juoksijoita hyödyntämään järjestäjien tarjoamat suihkut ja vesipisteet kaatamalla vettä päällensä.
  • Kokeile varusteet etukäteen. Juoksuvarusteet, kuten uudet kengät ja vaatteet tulisi testata harjoituksissa etukäteen, ennen niiden käyttämistä pitkässä juoksukilpailussa.
  • Älä juokse sairaana ja mieti lääkitystä. Sairaana ei tule lähteä juoksemaan. Utriainen kehottaa myös välttämään tulehduskipulääkkeiden käyttöä juuri ennen juoksua. Jos kipulääkitys on tarpeen, turvallisin vaihtoehto on parasetamoli.

Lue myös: Onko tässä maailman sekopäisin juoksukilpailu? Yli 30 vuoden aikana maaliin on päässyt vain 15 kisaajaa – osallistujia joka vuosi 40

10:00imgNäillä opeilla rapakunnosta maratoonariksi. Aiheesta keskustelemassa rocktoimittaja ja maratoonari Matti Riekki sekä juoksuvalmentajaJanne Ukonmaanaho.

Tuoreimmat aiheesta

Juoksu