UPM:n Pesonen: Metsäteollisuuden savotta jatkuu

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen

Metsäteollisuuden rakennemuutos jatkuu vielä vuosia, arvioi UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen MTV3:n Huomenta Suomien haastattelussa.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen myöntää metsäteollisuuden isojen järjestelyjen olevan käsillä. Rakennemuutoksen vuoksi alan tehtaita ja koneita tullaan todennäköisesti sulkemaan.

- Savotta jatkuu. Yleisesti ottaen alan tuotteiden kysyntä on hiipunut ja raaka-aineisiin sekä energiaan liittyvien panostustemme kustannukset nousevat. Joudumme järjestelemään alaa ja se on iso talkoo.

Pesonen sanoo, että muun muassa yhtiöiden fuusiot ja uudelleenjärjestelyt voivat tulla kyseeseen.

- Joudumme varmastikin sulkemaan kannattamatonta kapasiteettia, mutta yhtälailla myös fuusiot ja yritysyhdistymiset ovat tärkeitä.

Pesosen luotsaama UPM olisi namupala pääomasijoittajille. Se on varakas yhtiö, markkina-arvo on melko alhainen ja omistus on hajallaan. Toimitusjohtajan mukaan yhtiön johto haluaa etsiä sellaisia sellaisia ratkaisuja, joiden avulla UPM:stä tulee parempi, tehokkaampi ja yhä globaalimpi.

- Jos katsotaan alan haasteiden kautta, niin ei UPM:stä tulisi parempi, vaikka sen omistaja muuttuisi, Pesonen toteaa.

Pelottavat puutullit

Metsäteollisuuden suurena haasteena UPM pitää Venäjän puutulleja, jotka nousevat merkittävästi ensi vuodenvaihteessa. Venäjä korotti tämän kuun alussa pyöreän puun vientitulleja 15 euroon kuutiolta ja ensi vuoden alusta peräti 50 euroon.

- Vaikutus tulee olemaan dramaattinen, tiedämme sen jo nyt. Tiimalasissa aika kulkee nyt nopeasti ja meidän täytyy löytää ratkaisu. Tämä voi johtaa erittäin merkittäviin alan leikkauksiin.

Pesonen arvioi, että puutullien nousun välittömät vaikutukset tulemaan näkymään etenkin Itä-Suomessa, mutta se kirpaisee kaikkia suomalaisia metsäteollisuusyrityksiä ja -toimijoita.

- Puuvirrat kulkevat Suomessa lännestä itään, pohjoisesta etelään, etelästä pohjoiseen, kyllä se tulee vaikuttamaan kaikkiin. Lähinnä heikoiten kannattavimmat yksiköt tulevat ehkä oleman niitä, joihin se vaikuttaa eniten.

Suomi elää metsästä tulevaisuudessakin

Metsäteollisuutta on moitittu toisinaan hyvin vanhakantaiseksi alaksi ja innovaatioiden perään on kyselty pontevasti. Metsäteollisuus mielletäänkin usein pelkästään paperikoneisiin ankkuroituneeksi toimialaksi. UPM:n Jussi Pesonen myöntää, että paperikoneet ovat alan tärkeä osa, mutta eivät koko kakku.

- Yhtiöt ja toimijat kehittävät koko ajan uutta. Olen vahvasti sitä mieltä, että metsäteollisuudella on halu uudistua. Metsäteollisuudella on paljon uusia tuotteita, kuten älytarrat tai puumuovikomposiitit tai nyt viime aikoina paljon puhutut biodieselit. On paljon uusia mahdollisuuksia.

Pesosen mukaan tuotteet ovat vielä tällä hetkellä investointeja tulevaisuuteen ja niiden synnyttämät kassavirrat tulevat vasta myöhemmin.

- Yhtiössä on tärkeä olla pieniä taimia, jolla voidaan tulevaisuudessa menestyä.

Kuuluisan hokeman mukaan Suomi elää metsästä. UPM:n Pesonen uskoo, että metsäteollisuudella on tulevaisuus, mutta hyvin erilainen kuin nyt. Pesosen mukaan ala tarvitsee rakennemuutoksen, uusia tuotteita sekä innovaatioita.

- Kymmenen vuoden kuluttua yhtiöt Suomessa ovat erilaisia, toimintatavat ovat erilaisia, mutta metsäteollisuus menestyy, toimitusjohtaja vakuuttaa.

Metsäteollisuusyritykset kokoontuvat tänään Helsinkiin pohtimaan alansa tulevaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat