Mainos

UPM-Kymmenen tulos putosi

Metsäkonserni UPM-Kymmenen tulos ennen satunnaiseriä laski viime vuonna hieman odotettua vähemmän 1,33 miljardiin euroon edellisvuoden 1,7 miljardista. Konsernin voitto ennen satunnaisia eriä ja ilman myyntivoittoja oli 1,113 miljardia (1,417 mrd. vuotta aiemmin).

Tulos osaketta kohti oli 3,85 (4,77) euroa, oman pääoman tuotto 15,5 (21,9) % ja sijoitetun pääoman tuotto 15,6 (20,2) %. Konsernin liikevoitto oli 1,614 (1,860) miljardia euroa. Liikevoittoon sisältyy nettona pörssiosakkeiden ja käyttöomaisuuden myyntivoittoja sekä kertaluonteisia alaskirjauksia 220 (300) miljoonaa euroa.

Pörssiosakkeiden myyntivoitot olivat 265 (485) miljoonaa euroa. UPM-Kymmene myi vuoden aikana Nokian osakkeita 271 (489) miljoonalla eurolla. Vuoden lopussa yhtiö omisti 15,3 miljoonaa Nokian osaketta. Muut käyttöomaisuuden nettomyyntivoitot, arvonalentumiset ja rakennejärjestelyt olivat -45 (-57) miljoonaa euroa.

Paperiteollisuuden toimialojen liikevoitto oli edellisen vuoden tasolla. Paperien keskihinta oli edellisvuotista korkeampi ja toimitusmäärät kasvoivat hieman. Jalostusteollisuuden, Puuteollisuuden ja muun toiminnan liikevoitot heikkenivät edellisestä vuodesta. Muun toiminnan heikkeneminen johtui pääosin osakkuusyhtiö Metsä-Botniasta.

Niemelä

-Tulosta voidaan pitää hyvänä tässä markkinatilanteessa. Oman pääoman tuotto ilman myyntivoittojakin ylittää selvästi yhtiön pitkän aikavälin vähimmäistavoitteen, sanoo UPM-Kymmenen toimitusjohtaja Juha Niemelä. -Tämä vuosi on alkanut viime vuotta heikommin. Myyntihinnat ovat alemmat ja kysyntä on ollut kausiluonteisestikin heikkoa. Maailmantalouden arvioidaan kuitenkin elpyvän vuoden jälkipuoliskolla, minkä uskotaan vahvistavan paperin kysyntää, koska sekä tuottajien että asiakkaiden varastot ovat normaalitasoa alemmat, hän toteaa.

Tulevaisuuden näkymät

UPM-Kymmene ennakoi taloudellisen aktiviteetin vilkastuvan Yhdysvalloissa ja Euroopassa toisella vuosipuoliskolla. Kiinaa lukuun ottamatta kasvun ennustetaan olevan Aasiassa lähiaikoina hidasta.

Yhtiön tuotteiden kysyntä on ollut vuoden alussa heikompaa kuin viime vuonna. Poikkeuksen muodostaa päällystämätön hienopaperi. Kapasiteetin käyttöasteen arvioidaan pysyvän alhaisena mutta vahvistuvan kausiluontoisesti toisella neljänneksellä. Sanoma- ja aikakauslehtipapereiden hinnat ovat laskeneet vuodenvaihteessa.

Investoinnit ilman yritysostoja jäävät alle viimevuotisen tason ja selvästi poistoja pienemmiksi,UPM-Kymmene ennakoi.


(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.