Mainos

UPM-Kymmene paransi

Maailman kolmanneksi suurin metsäyhtiö UPM-Kymmene onnistui yllättämään markkinat ennakkoarvioita suuremmalla voitolla heinä-syyskuulta. Toimitusjohtaja Juha Niemeläkin piti saavutusta hyvänä nykyoloissa.
Edessä olevan joulun myötä loppuvuodelle ei odoteta suuria muutoksia, mutta siitä eteenpäin Niemelän arviot olivat varovaisia. Paperin kulutus riippuu talouden yleisestä kehityksestä eikä kenelläkään ole varmuutta tulevasta. -Jos teillä on, kertokaa myös minulle, hän heitti tiedotustilaisuudessa.

Niemelän mukaan paperin hinnat laskivat edellisestä neljänneksestä keskimäärin 3 prosenttia, mutta kannattavuus koheni lisääntyneiden myyntimäärien ja kustannusten hallinnan ansiosta. Suurin huolenaihe on kevyesti päällystetyn aikakauslehtipaperin eli lwc:n laskevasta hintakäyrästä. Niemelän mukaan markkinajohtajana UPM-Kymmenen velvollisuus on tehdä kaikkensa tilanteen korjaamiseksi. Yhtiö ei aio hyväksyä polkutarjouksia, mutta Niemeläkin myönsi, että ostajien reaktiot jäävät nähtäväksi.

UPM-Kymmenen heinä-syyskuun voitto rahoituserien jälkeen ja ilman myyntivoittoja oli 277 miljoonaan euroa. Se on melkein 50 miljoonaa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Tämän vuoden huhti-kesäkuusta parannusta tuli päälle 80 miljoonaa euroa.

Uutistoimisto Reutersin teettämässä kyselyssä yhtiön voiton odotettiin pysyvän edellisen neljänneksen tasolla noin 190 miljoonassa eurossa. Liikevaihtoa UPM:lle kertyi 2,6 miljardia euroa. Se on hieman vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Niemelä selitti sen johtuvan hintojen laskusta. Viime vuoden vastaavasta jaksosta myyntiä tuli lisää. Se tuli toimitusmäärien kasvusta ja ensi kertaa yhden neljänneksen aikana paperia tuotettiin yli 2,5 miljardia tonnia.

Metsien myynti ei ajankohtaista

Niemelä pitää epätodennäköisenä, että UPM-Kymmene pistää nyt metsänsä myyntiin. Hänen mukaansa omat metsät ovat hyvä puskuri tarvittaessa. Normaalisti omista metsistä saadaan 10 prosenttia raaka-aineesta, mutta väliaikaisesti osuus on nostettavissa jopa 30 prosenttiin.

UPM-Kymmenen ennakoitua parempi tulos nosti reilusti yhtiön osakkeen hintaa pörssissä. Vaikka yhtiö on pitänyt taukoa omien osakkeiden hankinnassa, Niemelän mukaan niistä ei ole luovuttu. Yhtiö valmistautuu nyt amerikkalaisen tarrayhtiön MACtacin hankintaan. Kauppa odottaa kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

(Talousuutiset 24.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.