Mainos

Upea kesäviikonloppu vastaan EU-vaalit - kumpi voittaa?

Aurinko ja helle saattavat kääntää nimenomaan EU-vaalien äänestysprosenttia hieman alaspäin, arvioi valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta.

– Kansalaisvelvollisuus on asia, joka yleensä motivoi äänestämään. Mutta Euroopan parlamentin vaaleissa ja muissa vähemmän tärkeissä vaaleissa kansalaisvelvollisuus ei toimi äänestämisen kimmokkeena samalla tavalla. Silloin satunnaistekijöillä kuten säällä on suurempi merkitys kuin esimerkiksi presidentinvaaleissa, sanoo Raunio.

MTV:n meteorologi Pekka Poudan mielestä on selvää kumman suomalainen valitsee helteellä: mökkeilyn vai EU-vaalit.

– Nyt jos koskaan sää vaikuttaa äänestämiseen. Etelä- ja keskiosissa maata on nyt helleviikonloppu ja samalla tämä on juuri se viikonloppu ennen lakkiaisia ja muita rientoja, eli kaikki ne, joilla mökki on, ovat siellä.

Pekka Pouta: Kuka jaksaa protestoida helteellä?

Professori Raunion mukaan aurinkoinen sää voi vähentää erityisesti epävarmojen äänestämistä.

– Säällä on enemmän vaikutusta niihin, jotka ovat epävarmoja siitä äänestävätkö ylipäätään tai ketä äänestävät.

Pekka Pouta uskoo helteen vähentävän erityisesti protestiääniä.

– En ihan heti kuvittele että tyypillinen suomalainen tämmöisenä viikonloppuna miettii "Nyt kyllä protestoin! Aivan hirveää, aurinko paistaa, mutta kyllä se EU:n tilanne, se se sitten on!"

Sekä suomalaisen mielenlaadun että sään tunteva Pouta ei toisaalta usko myöskään siihen, että aurinkoinen sää täysin söisi vaalikuuliaisuuden.

– Suurten kaupunkien ihmiset kurvaavat maalta kotiin juuri ennen kuin vaalihuoneistot sulkeutuvat ja käyvät äänestämässä viime metreillä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.