Mainos

Unohtakaa makkarapula – tämä uhkaa silti

Suomea on vaivannut jo voi- sekä munapula – nyt on puhuttu myös sianlihan tuotannon ongelmien myötä uhkaavasta makkarapulasta.

MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala allekirjoittaa sianlihan tuotannossa esiintyvät ongelmat. Makkarapulaan tänä kesänä hän ei kuitenkaan usko.

– En näe sitä tässä ja nyt. Ainakaan niiden tietojen valossa mitä minulla on, niin makkarapula on ehkä vähän ennenaikainen. En usko, että tänä kesänä makkaratiskit tyhjenee, Rantala toteaa.

Rantala uskoo kuitenkin, että loppuvuodesta ja ensi vuoden alussa ongelmat voivat kärjistyä.

– Tämän vuoden aikana joulu on varmaan sellainen kriittinen hetki, että riittääkö meillä siihen toiseen kysyntäpiikkiin eli joulukinkkuihin riittävästi possuja.

Tuotanto-ongelmiin on Rantalan mukaan yksi selvä syy.

– Tämä on hyvin yksinkertainen kuvio, siellä on kannattavuusongelma ja monet tuottajat lopettaa tuotannon. Se on kuitenkin hyvin sitovaa tuotantoa ja ei sitä kauaa haluta jatkaa, jos siitä ei saa korvausta.

Rantalan mukaan ratkaisuja sianlihan tuotannon ongelmiin tulisi pohtia kahdella tasolla.

– Meidän täytyy keskustella siitä, nouseeko lihan hinta kaupassa. Mutta meidän näkökulmasta ensisijaisesti kyse on siitä, että se raha minkä tällä hetkellä kuluttaja maksaa, se ei jakaudu tällä hetkellä oikeudenmukaisesti. Kauppa on erittäin kannattavaa ja kaupan liikkeet sekä keskusliikkeet ovat erittäin kannattavia tällä hetkellä. Sen sijaan lihateollisuus kannattaa huonosti ja vielä huonommin kannattaa lihan tuotanto, Rantala toteaa.

– Eli varmaan täytyy hintoja nostaa, mutta ennen kaikkea tulisi tarkastella sitä, jakautuuko tämä raha tässä ketjussa oikein. Kilpailuviranomaiset ovat tässä ihan avainasemassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.