Unohda vanha kikka: Näin joulukuusi säilyy hyvänä pitkään

Mitä tulee ottaa huomioon joulukuusta valittaessa? 8:33
Tuuhea, korkea, kotimainen? Kuusikauppias Johannes Nuotio kertoo, miten valitaan oivallinen kuusipuu.

Joulukuusi säilyy hyvänä pidempään näin.

New York Postin julkaisun mukaan asiantuntijat kehottavat unohtamaan vanhan joulukuusen hoitokikan. Moni on tottunut vanhaan konstiin, jonka mukaan joulukuusi kaipaa kuumaa vettä.

Yhdysvaltalainen joulukuusien myyjä Mark Rofe uskoo, että ihmiset luulevat kuuman veden poistavan mahlan, jota erittyy, kun kuusi kaadetaan. Kun mahla on poistettu, ihmiset kuvittelevat, että kuusi imee paremmin vettä, kun se on kotiin jalalleen pystytetty.

– Parempi vaihtoehto on sahata käsisahalla noin kolme senttimetriä kuusen rungon tyvestä. Rofe ehdottaa Ideal Homen haastattelussa.

Kun kuusen tyvestä sahataan irti muutama senttimetri, auttaa se kuusta paremmin imemään tarvitsemaansa vettä. Rofen mukaan tällöin ei ole tarvetta veden keittämiselle.

Hän muistuttaakin, etteivät puut juuri pidä kuumasta. Kiehuvan veden antaminen voi hyvin todennäköisesti lyhentää joulukuusen elinikää.

– Jos haluat, että kuusi kestää mahdollisimman pitkään, on parasta pitää puu talon viileimmässä huoneessa ja suojassa suoralta lämmönlähteeltä, kuten lattialämmityksestä tai pattereista. Kuusen vedensaannista kannattaa myös pitää huolta, Rofe neuvoo.

Ensimmäisten päivien vedensaanti ratkaisee

Puutarha-asiantuntija Oliver Johnson kertoo, että joulukuusen ensimmäiset päivät ovat sen kastelun kannalta tärkeimmät.

–  Huomaat, että kuusi tarvitsee paljon vettä sen saapuessa kotiin. Sen onkin hyvä antaa juoda päivittäin ensimmäisten päivien aikana. Sen jälkeen kastelukertoja voi harventaa joka toiseen päivään, Johnson vinkkaa.

– Voit käyttää kiehuvan veden sijaan huoneenlämpöistä vettä. Jos omistat kuusenjalan, jossa on säiliö, pidä se täytettynä koko juhlakauden ajan, Johnson neuvoo.

Vedestä puhuttaessa Yhdysvaltain valtakunnallinen joulukuusiyhdistys suosittelee antamaan joulukuuselle runsaasti vettä. Joulukuusi tarvitsee jopa puolet painoonsa nähden vettä.

Jos joulukuusi on tarkoitus koristella valoilla, käytä matalalämpöisiä tuikkuja, mikäli haluat, että kuusipuu pysyy kuohkean vihreänä mahdollisimman pitkään. Matalalämpöiset tuikut vähentävät kuusen kuivumista.

Almanac.com vinkkaa myös laittamaan kosteaa maa-ainesta kuusenjalkaan.

Näin nopeasti kynttilä tai kuiva joulukuusi roihahtaa liekkiin 1:35
Näin nopeasti kuiva joulukuusi roihahtaa liekkimereksi – "Käsittämätön voi tapahtua hetkessä"

Lue myös:

    Uusimmat