Unkari on Suomen EU-suosikki

Suomi tukee vahvasti Unkarin pääsyä EU:n jäseneksi laajentumisen ensirintamassa.

EU-ministeri Kimmo Sasi ilmaisi tänään Suomen tuen Unkarin ulkoministeri Janos Martonyille neuvotellessaan tämän kanssa Budapestissa. Suomen tuki perustuu Sasin mukaan Unkarin tähänastiseen edistymiseen jäsenyysehtojen täyttämisessä ja maan vahvaan talouskasvuun. Tämä mahdollistaa myös avoinna olevien asioiden ratkaisemisen.

-Unkarin talouskasvu on ollut viime vuosina 4-5 prosentin luokkaa ja uskomme kasvun edelleen jatkuvan vahvana. Lisäksi Unkari on meille tärkeä suomalaisten investointien vuoksi, Sasi totesi.

Suomi on kymmenen eniten Unkariin investoineen maan joukossa. Suomalaisten investoinnit Unkariin ovat yli 3 miljardia markkaa. Mm. Nokialla ja Elcoteqilla on suuret tuotantolaitokset Unkarissa. Näiden lisäksi noin 100 muuta suomalaisyritystä on investoinut Unkariin.

Työvoiman liikkuvuus vielä sopimatta

Sasin mukaan Unkarin suurimmat ongelmat liittymisen tiellä ovat työvoiman vapaa liikkuvuus, ympäristökysymykset ja maatalous. Saksa haluaisi rajoittaa tulevien jäsenmaiden työvoiman vapaata liikkumista seitsemäksi vuodeksi, Itävalta puolestaan viideksi vuodeksi. Unkari taas vastustaa kaikkia rajoituksia.

Suomen kantaa liikkumisrajoituksiin valmistellaan parhaillaan ja se julkistetaan helmikuussa. Sasin mielestä sekä Saksan että Itävallan "tarjoukset" ovat liian pitkiä. Ympäristöongelmien ratkaisemisesta Unkari aikoo piakkoin antaa EU:lle suunnitelman, johon liittyy myös tärkeä rahoitusselvitys.

-Ainakin asioita valmistellaan Unkarissa hyvin ja rahoitusta etsitään vakavasti, Sasi sanoi. Hän kuitenkin muistutti, ettei Unkarilta voida vaatia mahdottomia ongelmien ratkaisemisessa. Ympäristökysymysten ohella maatalous on Unkarin neuvotteluissa pahiten auki, mutta siitä ei muodostu Sasin mukaan suurta ongelmaa, koska maatalouden merkitys Unkarin taloudessa on niin vähäinen.

Sasin mukaan on mahdollista, että ensimmäiset uudet jäsenet pääsevät unioniin jo vuonna 2003.

-Se edellyttää neuvottelujen sujumista poikkeuksellisen hyvin, Sasi totesi. Unkarin lisäksi Suomi on voimakkaasti tukenut Viron nopeaa liittymistä unioniin. Sasin arvion mukaan hakijamaiden erot neuvottelujen edistymisessä tulevat vähitellen paremmin esiin ja ratkaiseva eriytyminen tapahtuu vuoden 2002 aikana. (MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat