Mainos

Uniongelmiin haetaan harvoin asiantuntijan apua

Moni vaikenee oireistaan lääkärin vastaanotolla ja tyytyy vain uusimaan unilääkereseptinsä. Uniongelmista kärsii jopa kolmasosa väestöstä.

Suomalaiset hakevat vain harvoin uniongelmiinsa asiantuntijan apua.

Moni vaikenee oireistaan lääkärin vastaanotolla ja tyytyy vain uusimaan unilääkereseptinsä. Unilääkäreiden uniongelmista kärsii kuitenkin kolmasosa väestöstä.

Lääkäreiden mukaan vaikenemisen syynä voi olla myös se, että jotkut hoitoa vaativia unihäiriöt on vaikea tunnistaa.

Asiantuntijoiden mukaan joka kolmas suomalainen kärsii unettomuudesta tai uni on laadultaan huonoa. Vielä usempi kertoo oireistaan ainoastaan tuttavilleen..

- Olinkohan vähän yli neljänkymmenen kun ensimmäistä kertaa oli sellainen yö, etten nukkunut ollenkaan, ehkä puolituntia, ja aamulla piti mennä töihin, kertoo Rose-Marie Kjellberg oireilunsa alkuajoista.

Rose-Mariin unettomuus diagnosoitiin tuolloin masennukseksi, joka on stressin kanssa tavallisimpia uniongelmia aiheuttavia syitä.

Mutta kyseessä voi olla myös vakavampi unihäiriö; uniapnea, levottomat jalat tai muu hoitoa vaativa vaiva. Näistä jälkimmäinen on erityisen vaikea tunnistaa.

Levottomat jalat on usein periytyvä sairaus, jonka keskeisin oire on pakonomainen tarve liikuttaa jalkoja. Nyt oireiseen on kehitelty lääke, jota on käytetty muun muassa Parkinsonin taudin hoidossa.

Dosentti Markku Partinen Skogbyn uniklinikalta Rinnekoti-Säätiöstä:

- Jos tauti löydetään ajoissa ja sairauteen löytyy lääkehoito, päästään pienillä lääkeannoksilla, eikä aina tarvitse lääkitystä käyttääkään, niin että ajaudutaan esimerkiksi unilääkekierteeseen.

Rose-Marien Kjellbergin tilanne on vuosien takaisesta parempi. Hän pyrkii viettämään säännöllistä elämää ja pitämään huolta unestaan. Voimaa hän on saanut myös uniyhdistyksen jäseniltä.

- Joskus tuntuu, että on ainoa ihminen, joka ei pysty nukkumaan. Nyt kun on vertaistensa parissa, niin pitää sitä ihan luonnollisena ja se vaikuttaa näkökulmaan omasta itsestä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.