Unholassa ovat ne ajat, kun koko kylä teki pääsiäisostokset samaan aikaan – nyt pyhäruokaa voi ostaa vaikka päivä kerrallaan

Onko pääsiäinen muuttunut pitkäksi bileviikonlopuksi? 8:00
Video: Pääsiäinen ei ole enää hiljentymisen aikaa, vai onko sittenkin?

Pääsiäinen on kaupoille kulta-aikaa. Kaikkien suurimpien ketjujen kaupat palvelevat koko pääsiäisen.

Vähittäiskauppojen aukioloaikoja koskevat rajoitukset poistuivat vuoden 2016 alusta.

Nyt pääsiäisenäkin kauppias voi itse päättää, milloin hän pitää liikkeensä auki, eikä poikkeuslupia aukioloon tarvitse enää hakea.

Se näkyy varsinkin suuremmissa kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingin Kannelmäessä sijaitsevasta Prisma Kaaresta voi käydä ostamassa mämmiä ja kristillisen valppauden symbolin, kukon, munimia suklaamunia ympäri vuorokauden.

K-kaupat pitävät myös ovensa auki kaikkina pääsiäisen päivinä. Aukioloajat vaihtelevat ilta yhdeksän ja kymmenen välillä.

Lidlin myymälät ovat auki koko pääsiäisviikonlopun. Myymälät palvelevat pitkäperjantaina ja pääsiäislauantaina normaalia lyhyemmillä aukioloajoilla.

Kauppakeskuksia kiinni

Kauppakeskukset saavat päättää itse aukioloaikansa. Niissä saattaa pääsiäisenä esiintyä vaihtelua. Esimerkiksi Kauppakeskus Forum on kiinni sekä pitkänäperjantaina että molempina pääsiäispäivinä.

Viisasten juomat kannattaa käydä ostamassa Alkon myymälöistä sitä silmällä pitäen, että Alkot pitävät ovensa suljettuna pitkänäperjantaina ja molempina pääsiäispäivinä.

Vain joulu vilkkaampi

Vaikka Palmusunnuntain ja pääsiäissunnuntain välissä olevaa viikkoa kutsutaan hiljaiseksi viikoksi, se ei näy ainakaan kaupoissa ja ravintoloissa.

SOK:n mukaan kiirastorstai on joulun jälkeen toiseksi suurin ostospäivä. Vuonna 2016  koko vähittäiskaupan arvonlisäverollinen myynti joulukuussa oli noin 4,7 mrd. euroa.

Pääsiäinen on joulun tapaan keskittynyt paljon erikoisten ruokien ympärille, joten ne tekevät kauppansa.

Pitkät pyhät tarjoavat monille rauhallisen ajankohdan hoitaa asioita ja valmistautua vaikka mökkikesään.

Pääsiäiskokkoja poltetaan vieläkin rannikkoseudulla. Pohjanmaalla perine piiskata lapset pääsiäisenä on sen sijaan painunut unholaan.

Unholassa ovat myös ne ajat, jolloin koko pääsiäisen ruokalista piti suunnitella ja hakea kaupasta kerralla.

Ja mieluummin samaan aikaan kaikkien muiden paikkakuntalaisten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat