K-ruokakaupoissa tapahtuu jotain ennennäkemätöntä jouluna – vaikuttaa olennaisesti ryysikseen kalatiskillä: "Jos haluaa välttää ruuhkat..."

7:56 Marcos: Pikagraavattu lohi ja naposteltavat itsenäisyyspäivän valvojaisiin

K-ryhmä aikoo jouluna laajentaa ruokakauppojensa aukioloaikoja. Joidenkin myymälöiden palvelutiskit palvelevat ensimmäistä kertaa ympäri vuorokauden.

Videolla: Näin teet pikagraavattua lohta!

Kauppaketju Lidl ilmoitti tiistaina yllätyspäätöksestään: ketju aikoo pitää kaikki Suomen 193 myymäläänsä suljettuina joulupäivänä 25.12.2020. Kauppaketjun mukaan tämä tarkoittaa tuhansille myyjille ja esimiehille odotettua vapaapäivää.

– Kaupan työntekijöille joulu ei automaattisesti ole vapaapäivä. Halusimme huomioida työntekijöitämme raskaan vuoden jälkeen. Mahdollisuus viettää joulua läheisten kanssa on erityisesti tänä vuonna monen toiveissa. Siksi päätimme pitää kaikki myymälät kiinni ja antaa mahdollisuuden joulunviettoon ilman työvuoroja, kertoi Lidlin myymälöiden toiminnasta vastaava operatiivinen johtaja Marcin Malewicz Lidlin tiedotteessa.

Ennennäkemätön tempaus: Myös palvelutiskejä auki ympäri vuorokauden

K-ryhmällä sen sijaan suhtaudutaan joulunajan shoppailuun toiselta näkökantilta: koronavuonna 2020 pyritään välttämään jonoja ja ruuhkia, joten ketjun kaupat pitävät oviaan auki ennätyksellisen laajasti.

K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki kertoo MTV:lle, että joulua on alettu Keskolla valmistelemaan ennätysaikaisin. Lähtökohtana on se, että koronan uskotaan johtavan ennätykselliseen joulumyyntiin vähittäiskaupoissa.

– Sen perusteella olemme tehneet toimenpiteitä ja K-kaupat ovat ennätyksellisen laajalla aukiololla tänä jouluna. Haluamme turvata turvallisen asioinnin ja pyrimme tasaamaan kysyntää vuorokauden eri tunneille sekä eri päiville, Sääksmäki sanoo ja lisää vielä:

– Kalenteri on tänä vuonna suosiollinen, sillä jouluaatto on torstai. Aattoa edeltäviä arkipäiviä on siis useampi ja odotamme sen tasoittavan ruuhkia.

Ruuhkien välttämiseksi K-ryhmässä toteutetaan myös ennennäkemätön tempaus: joitakin palvelutiskejä pidetään jouluviikolla auki ympäri vuorokauden. Jouluna erityisesti palvelutiskit usein ruuhkautuvat, sillä suomalaiset haluavat ostaa esimerkiksi joulun kalapöydän antimet tiskeiltä. 

– Yleissääntönä voi sanoa, että jos haluaa välttää joulun ruuhkat, kauppaan kannattaa tulla joko ennen aamuyhdeksää tai iltakuuden jälkeen. Tänä jouluna omaa asiointia voi useissa kaupoissa jakaa ennätyksellisen laajalle ajalle, juuri silloin, kun itselle parhaiten sopii. Erityisesti palvelutiskit palvelevat historiallisen laajasti: joulukalat voi useasta kaupasta ostaa vaikka aamuyöllä, Sääksmäki sanoo.

Palvelutiskejään pitävät ympärivuorokautisesti auki koko jouluviikon K-Citymarket Jumbo Vantaalla sekä helsinkiläiset K-Supermarketit Yliveto, Saari ja Mustapekka. Lisäksi Helsingissä sijaisevat K-Citymarketit Easton sekä Ruoholahti ja Vantaalla Tammisto ja Koivukylä avaavat palvelutiskinsä ympärivuorokautisesti 22.–23.12.

Verkkokaupalle povataan hurjaa kasvua – myös S-ryhmän kaupat auki poikkeuksellisen laajasti

Samalla kaupoissa raivataan myös enemmän jonotustilaa. Palvelutiskien edustat pyritään tekemään mahdollisimman väljäksi, jotta turvavälit pysyisivät. 

– Olemme myös varautuneet pitämään kaikki kassat auki asiointiväljyyttä luodaksemme, Sääksmäkilisää.

Keskolla odotetaan myös satojen prosenttien kasvua ruoan verkkokauppaan. Siihen on varauduttu lisäämällä henkilökuntaa verkkokaupparuokien keräykseen ja kuljetukseen sekä aikaikkunoita asiakkaille tilaukseen. Sääksmäen mukaan on nähtävissä, että ihmiset tilaavat jo hyvissä ajoin tarpeita jouluksi. 

Myös S-ryhmältä kerrottiin MTV:lle aiemmin ketjun jouluaukiolostaKai Ovaskainen SOK:n viestinnästä kertoi, että S-ryhmällä moni myymälä laajentaa perinteisesti aukioloaikojaan joulunaikaan. 

– Tänä vuonna nähdään varmasti ennätys 24 tuntia auki olevissa myymälöissä: ylipäätään yhä useampi myymälä on ympäri vuorokauden auki muutenkin ja nyt pandemia-aikaan haluamme erityisesti tarjota laajoja aukioloaikoja ruuhkien välttämiseksi. Myymälät ovat paikallisten tarpeiden perusteella auki eri tavoin. Joulupäivästä meillä ei ole mitään yleislinjausta vaan myymälät päättävät aukioloaikansa paikallisen tilanteen mukaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja