Ruokakaupoissa jännitetään, miten sujuu ensimmäinen korona-ajan juhlapyhä: "Nyt kannattaa tulla aikaisemmin kauppaan"

2:01

Kaupan alalla uskotaan, että entistä useampi valmistaa tänä vuonna pääsiäisaterian kotikeittiössä. Pääsiäistä vietetäänkin nyt tiiviisti kotona, ja moni myös tavallista pienemmällä kokoonpanolla. 

Heidi Uusitorppa ja Pekka Aho keräävät ruokatarvikkeita ostoskoriin Vantaalla.

– Tässä pääsiäisessä erilaista on se, että aikaisemmin olemme olleet Pekan äidin luona viettämässä pääsiäistä. Nyt olemme kahdestaan kotona,  ja hänen äitinsä on yksin kotona, Uusitorppa kertoo. 

Vaikka tänä vuonna sukulaiset eivät kokoonnu viettämään pääsiäistä yhdessä, kaupan alalla uskotaan, että pääsiäisaterialla on nyt entistä suurempi merkitys.

– Me uskomme, että tällaisessa poikkeustilanteessa ja koronan vallitessa, ihmiset nojaavat perinteisiin. Se tuo myös turvaa, että löytää vanhoja tuttuja makuja, ja varmasti enemmän tänä pääsiäisenä palataan vanhoihin klassikoihin, uskoo K-ryhmän päivittäistavaratoimialan asiakasnäkemysjohtaja Heidi Jungar.

– Kotonaolo ei estä sitä, että hyvää ruokaa ei voisi syödä. Uskonkin, että perinteiset pääsiäisateriat valmistetaan useissa kodeissa, arvioi myös SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksen kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

Uudenmaan eristyksen vuoksi kaupanteko jakautuu paikoin eri tavoin kuin aiempina vuosina.

– Uudeltamaalta ei päästä kesämökeille ja se tarkoittaa kesämökkipaikkakunnilla sitä, että myynti pienenee ja Uudellamaalla sitä, että myynti suurenee.

Korona-aikana kotimaisten tuotteiden suosio on kasvanut. 

– Tietenkin kestosuosikki lammas nostaa myyntiään joka vuosi pääsiäisen aikaan. Uskomme vahvasti, että kotimaisten ja lähituotteiden kysyntä, kuten koronan aikana on ollut, jatkaa kasvuaan myös pääsiäisen aikana, sanoo Heidi Jungar. 

Ajoissa ostoksille

Pääsiäisostokset olisi hyvä tehdä hyvissä ajoin, sillä koronaepidemian takia ruuhkia on syytä välttää. 

– Nyt kannattaa käyttää kaupan aukioloaikoja hyväksi ja tulla kauppaan aikaisemmin, sanoo Ilkka Alarotu.

Samoilla linjoilla on Heidi Jungar. 

– Yritetään välttää sitä ruuhkahuippua, joka ajoittuu varmasti torstai-iltaan.

Ruokakaupat ovat laajasti auki myös pääsiäisenä, joten ostoksia voi tehdä myös pitkäperjantaina tai pääsiäissunnuntaina.

– Koko kaupan alaa jännittää, miten me selviämme ensimmäisestä suuresta juhlapyhästä. Pidetään toiminta turvallisena täällä myymälässä ja saadaan ruokaa kaikille suomalaisille, kuvailee Ilkka Alarotu kauppojen tunnelmia.

Karitsapullia ja limejuustokakkua

Ruuhkan välttää varmasti, jos on tilannut verkkokaupasta ruokakassin kotiin. Sellainen saapuu Heidi Uusitorpan ja Pekka Ahon talouteen.

– Siellä on muutamissa aineksissa vähän pääsiäishenkeä. Muuten aika normisetti, Aho kuvailee.

– Ruokakassissa oli pääsiäisteemana karitsalihapullat. Ajattelin myös tehdä limejuustokakkua, Uusitorppa lisää.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja