Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lihakauppias neuvoo: Karitsanpaisti kannattaa ostaa ajoissa

2:02Pääsiäinen tärkeä ruokajuhla
Julkaistu 23.03.2016 20:05

MTV LIFESTYLE

Pääsiäinen on joulun ohella vuoden tärkein ruokajuhla. Vuosien varrella lampaan viulu on vaihtunut pääsiäispöydässä karitsanpaistiin. Kauppias puolestaan kertoo mämmin suosion hiipuvan vuosi vuodelta.

Helsingissä Hakaniemen hallissa lihatiskien ääressä on ihmisiä ruuhkaksi asti.

– Lihat ostetaan tänään ja muut pääsiäisruuat huomenna, kertovat Erja ja Arto Ryhänen.

– Nämä lampaanpotkat valmistan minä. Ne marinoidaan, laitetaan pataan ja yöksi uuniin. Ovat siellä varmaan kaksitoista tuntia. Sitten se on niin mureaa. Todella hyvää, Arto Ryhänen hehkuttaa.

Kuinka tärkeää ruoka on pääsiäisenä?

– Ihan yhtä tärkeää kuin jouluna, Erja Ryhänen vastaa.

Kauppias Pirjo Passinen Reinin Lihasta onkin kehottanut asiakkaita tulemaan ostoksille ajoissa.

– Silloin saa parhaan lopputuloksen, jos kyse on karitsanpaistista. Se vaatii vähän aikaa tekeytyäkseen, että maut pääsevät imeytymään, Passinen muistuttaa.

Reinin Liha
Lihakauppias Pirjo Passisen mukaan suomalaiset syövät lihaa pääsiäisenä monipuolisemmin kuin ennen.

Suomalaisten syömätavat pääsiäisenä ovat Passisen mukaan muuttuneet huomattavasti.

– Sanotaan 20-25 vuotta sitten ostettiin pääsääntöisesti kokonainen luullinen viulu. Nykyään halutaan paitsi karitsanpaisti, mutta myös hirvenpaistia, tuoretta luomukanaa, tuoretta ankan fileetä, kanipataa, meksikkolaisittain maustettua pihvikarjaa, pihviä yleensä, Passinen luettelee.  

Passisen mukaan joulun ja pääsiäisen asiakasmäärät menevät melko tasoihin. Lihakauppiaalle vilkkain myyntipäivä on kiirastorstai.

– Ehdottomasti kiirastorstai. Se on kiireisempi kuin yksikään joulun päivistä. Täällä on sellainen kuhina ja puske päällä. Me olemme perinteinen kauppahalli, joten meillä on perinteiset aukioloajat.

"Mämmin suosio hiipuu"

Espoossa Lilja, 15, pitelee käsissään kahta mämmirasiaa.

– Kyllä mämmi ainakin minulla pääsiäiseen kuuluu, Lilja sanoo.

lilyaMämmin suosio voi olla laskussa, mutta Liljalle se maistuu edelleen.

Perinteinen pääsiäisherkku ei kuitenkaan tunnu maistuvan kaikille yhtä hyvin. Kauppias Esa Kiiskisen mukaan mämmin suosio on hiipunut vuosi vuodelta.

– Makutottumukset vain muuttuvat pikkuhiljaa. Ainakin, mitä on katsonut tässä viimeiset kymmenen vuotta, niin aina seuraava vuosi on ollut vähän pienempi kuin edellinen. Selkeä trendi, Espoon Sellon K-citymarketin kauppiaana toimiva Kiiskinen kertoo.

Kuinka suuri ruokajuhla pääsiäinen on jouluun verrattuna kauppiaan näkökulmasta?

– Lähestulkoon joulun veroinen, voi olla että jonain päivänä isompikin. Ehkä se joulu on vielä vähän isompi.

KiiskinenKauppias Esa Kiiskisen mukaan pääsiäisen myynti on lähes joulun veroinen.

Tänä vuonna monet päivittäistavarakaupat ovat laajasti auki myös pääsiäisen pyhinä

– Minä en hirveästi usko pääsiäispyhien myyntiin. Ainakin alkuviikko näyttää, että ihmiset edelleen käyttäytyvät samalla tavalla. Toivottavasti myös huomenna. Siinä voi mennä muutama vuosi, jopa viisi vuotta ennen kuin ihmiset muuttavat käyttäytymistään. Olemme viisaampia ensi tiistaina,  ja nähdään kuinka kävi, Esa Kiiskinen toteaa. 

Lisää aiheesta:

Joulun mattimyöhäisillä kovat paikat: "Kuusta piti metsästää"Häviääkö tunnettu kalaherkku lautasiltamme? Kalakauppias harmissaan: "Se on niin perinteinen"Suosikkiyrtin myynti kasvaa nyt satoja prosentteja – miksi rosmariini on niin kallista?Näin hintojen nousu näkyy juhannuksen ruokaostoksilla – "Ostan, vaikka se maksaisikin vähän enemmän"Näin eri puolella Suomea syödään pääsiäisenä – ajankohta vaikuttaa erityisesti yhden ruoan menekkiin: "Tulee varmasti olemaan yksi suosikeista"Ruokakaupoissa jännitetään, miten sujuu ensimmäinen korona-ajan juhlapyhä: "Nyt kannattaa tulla aikaisemmin kauppaan"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • Eilen08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"