Pääsiäinen on joulun ohella vuoden tärkein ruokajuhla. Vuosien varrella lampaan viulu on vaihtunut pääsiäispöydässä karitsanpaistiin. Kauppias puolestaan kertoo mämmin suosion hiipuvan vuosi vuodelta.
Helsingissä Hakaniemen hallissa lihatiskien ääressä on ihmisiä ruuhkaksi asti.
– Lihat ostetaan tänään ja muut pääsiäisruuat huomenna, kertovat Erja ja Arto Ryhänen.
– Nämä lampaanpotkat valmistan minä. Ne marinoidaan, laitetaan pataan ja yöksi uuniin. Ovat siellä varmaan kaksitoista tuntia. Sitten se on niin mureaa. Todella hyvää, Arto Ryhänen hehkuttaa.
Kuinka tärkeää ruoka on pääsiäisenä?
– Ihan yhtä tärkeää kuin jouluna, Erja Ryhänen vastaa.
Kauppias Pirjo Passinen Reinin Lihasta onkin kehottanut asiakkaita tulemaan ostoksille ajoissa.
– Silloin saa parhaan lopputuloksen, jos kyse on karitsanpaistista. Se vaatii vähän aikaa tekeytyäkseen, että maut pääsevät imeytymään, Passinen muistuttaa.


