Kauppojen aukiolo jouluna 2020 – muistathan Lidlin yllätyspäätöksen: "Halusimme huomioida työntekijöitämme raskaan vuoden jälkeen"

0:55 Näin joulukinkulle pitää tehdä, ennen kuin se laitetaan uuniin

Kauppaketju Lidl kertoo pitävänsä kaikki myymälänsä suljettuna joulupäivänä. Miten muut kaupat ovat auki? Katso kauppojen aukiolo jouluna 2020. 

Videolla: Näin joulukinkulle pitää tehdä, ennen kuin se laitetaan uuniin. 

Lidl on päättänyt pitää kaikki Suomen 193 myymäläänsä kiinni joulupäivänä 25.12.2020. Kauppaketjun mukaan tämä tarkoittaa tuhansille myyjille ja esimiehille odotettua vapaapäivää.

– Kaupan työntekijöille joulu ei automaattisesti ole vapaapäivä. Halusimme huomioida työntekijöitämme raskaan vuoden jälkeen. Mahdollisuus viettää joulua läheisten kanssa on erityisesti tänä vuonna monen toiveissa. Siksi päätimme pitää kaikki myymälät kiinni ja antaa mahdollisuuden joulunviettoon ilman työvuoroja, kertoo Lidlin myymälöiden toiminnasta vastaava operatiivinen johtaja Marcin Malewicz Lidlin tiedotteessa.

Kauppojen aukiolo jouluna 2020:

K-ryhmä: K-Citymarketit, K-Supermarketit, K-Marketit ja Neste K:t palvelevat myös pyhäpäivinä! Tarkista aukioloajat valitsemalla lähin tai mieluisin K-ruokakauppa täältä

S-ryhmä: Monissa S-ryhmän kaupoissa on joulun alla käytössä laajennetut aukioloajat. Useat myymälöistä palvelevat joulua edeltävinä päivinä jopa kellon ympäri. Esimerkiksi HOK-Elannon kauppojen aukioloajat näet täältä. Minkä tahansa S-kaupan aukiolon Suomesa voit tarkistaa täältä.

Lidl: Jouluaattona Lidl pitää kaikkien myymälöidensä ovia auki kahdeksasta neljään, tapaninpäivänä puolestaan aukioloajat hieman vaihtelevat myymälästä riippuen. Tapaninpäivänä 26.12. kaupat avaavat ovensa vaihdellen 8 ja 11 välillä ja sulkevat 19 ja 22 välillä. Sunnuntaina 27.12. myymälät noudattavat normaaleja sunnuntai-aukioloaikoja. Tarkat myymäläkohtaiset aukioloajat voi tarkistaa Lidlin sivuilta.

Jouluaattona 24.12. Lidl pitää kaikkien myymälöidensä ovia auki kahdeksasta neljään, tapaninpäivänä puolestaan aukioloajat hieman vaihtelevat myymälästä riippuen. Tapaninpäivänä 26.12. kaupat avaavat ovensa vaihdellen 8 ja 11 välillä ja sulkevat 19 ja 22 välillä. Sunnuntaina 27.12. myymälät noudattavat normaaleja sunnuntai-aukioloaikoja. Tarkat myymäläkohtaiset aukioloajat voi tarkistaa Lidlin sivuilta.

Muiden kauppojen aukiolo jouluna 2020

Keskolla ainakin suurin osa K-Citymarketeista pitää oviaan auki läpi joulun. Monet K-Citymarketit ovat auki normaaliin tapaan ympäri vuorokauden. Pienemmissä K-kaupoissa aukiolot vaihtelevat. Oman kauppansa aukiolon voi tarkistaa K-Ruoka -sivustolta.  K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki kertoo, että joulua on alettu Keskolla valmistelemaan ennätysaikaisin. Lähtökohtana on se, että koronan uskotaan johtavan ennätykselliseen joulumyyntiin vähittäiskaupoissa.

– Sen perusteella olemme tehneet toimenpiteitä ja K-kaupat ovat ennätyksellisen laajalla aukiololla tänä jouluna. Haluamme turvata turvallisen asioinnin ja pyrimme tasaamaan kysyntää vuorokauden eri tunneille sekä eri päiville, Sääksmäki sanoo ja lisää vielä:

– Kalenteri on tänä vuonna suosiollinen, sillä jouluaatto on torstai. Aattoa edeltäviä arkipäiviä on siis useampi ja odotamme sen tasoittavan ruuhkia.

Keskolla odotetaan myös satojen prosenttien kasvua ruoan verkkokauppaan. Siihen on varauduttu lisäämällä henkilökuntaa verkkokaupparuokien keräykseen ja kuljetukseen sekä aikaikkunoita asiakkaille tilaukseen.

S-ryhmällä aukiolot vaihtelevat myös kaupasta riippuen. Kai Ovaskainen SOK:n viestinnästä kertoo, että S-ryhmällä moni myymälä laajentaa perinteisesti aukioloaikojaan joulunaikaan. 

– Tänä vuonna nähdään varmasti ennätys 24 tuntia auki olevissa myymälöissä: ylipäätään yhä useampi myymälä on ympäri vuorokauden auki muutenkin ja nyt pandemia-aikaan haluamme erityisesti tarjota laajoja aukioloaikoja ruuhkien välttämiseksi. Myymälät ovat paikallisten tarpeiden perusteella auki eri tavoin. Joulupäivästä meillä ei ole mitään yleislinjausta vaan myymälät päättävät aukioloaikansa paikallisen tilanteen mukaan.

Alkot ovat jouluviikolla avoinna maanantaista keskiviikkoon 21.–23.12 aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Jouluaattona 24.12. Alko on auki vain kolme tuntia, kello 9–12. Joulu- ja tapaninpäivänä Alko on kiinni.

Muistatko vielä ajan, kun kaupat olivat aina kiinni sunnuntaisin ja pyhinä?

Moni suomalainen muistaa varmasti ajan, jolloin kauppojen ovet olivat poikkeuksetta suljettuina sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Pieniä ruokaostoksia saattoi tehdä lähinnä huoltoasemilta, jos niiltäkään.

Vuonna 2015 tehdyn lakimuutoksen myötä kauppojen aukiolot kuitenkin vapautuivat lopullisesti. Lakimuutos astui voimaan vuoden 2016 alussa eli lähes viisi vuotta sitten. Muutos vaikutti etenkin yli 400 neliömetrin kauppoihin, joiden aukiolo oli aiemmin ollut rajoitettua ilta- ja yöaikaan sekä juhlapyhinä. Tätä ennen kauppojen oli pitänyt hakea poikkeuslupaa saadakseen pitää ovensa auki rajoitettuina aikoina. 

STT:n artikkelissa kerrottiin aiemmin tänä vuonna, miten aukiolon rajoitusten poistuminen vaikutti suomalaisten kauppojen toimintaan. Pienet kaupat menettivät tuolloin kilpailuvaltin, jonka laajemmat aukiolot olivat niille tarjonneet.

–  Vanha lainsäädäntö oli synnyttänyt meille Suomeen ehkä vähän keinotekoisen pienten kauppojen verkoston, joka ei vastannut markkinatalouden kysyntää, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoi STT:lle.

Aukiolojen vapautumisen jälkeen pienten, alle 400 neliön kauppojen yhteenlaskettu myynti on supistunut. Pudotus on ollut rajuin alle sadan neliön pienmyymälöissä, joiden myynnistä on kadonnut noin viidesosa.

Sunnuntaista on kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen jälkeen vähitellen tullut jopa yhtä suosittu ostospäivä kuin normaaleista arkipäivistä.

2.12. klo 15.30 Lisätty Keskon kommentit kauppojen aukiolosta jouluna.

21.12. klo 11.22 Juttua päivitetty.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja