Mainos

Unelmien puutarhasta löytyy salaisia piilopaikkoja

Helppohoitoisuus ja oma rauha, vesielementit ja keväästä syksyyn kukkivat kasvit. Muun muassa näistä elementeistä on unelmien puutarha tehty. Kevään kilpailussa etsittiin parhaita tarinoita unelmien puutarhasta.

Unelmien puutarha -kilpailuun osallistui yli 1 300 omasta, ihanasta puutarhasta unelmoivaa. Unelmien puutarhoja on varmasti yhtä monta, kuin on unelmoijaa, mutta tiettyjä yhteisiä teemoja kilpailuun osallistuneiden haaveista löytyi. Tässä niistä muutama.

Oma piilopaikka

Puutarha-sana siivittää ajatukset vehreään piilopaikkaan arjen kuhinasta. Kilpailuvastauksista löytyi toinen toistaan herkullisempia kuvauksia puutarhasta, joka ottaa hellään huomaansa ottaa kätköönsä ja suojaa katseilta.

– Haaveilen villiintyneestä sadunomaisesta mökkipuutarhasta, jossa vaaleankeltaiset perhoset liihottavat ja jossa pienet linnut sirkuttavat. Puutarhasta, jossa vanhanajan ruusut rönsyilevät ja köynnöstävät täyttäen puutarhan ihanalla tuoksulla. Pionit kukkivat upeissa väreissä runsaina kuin röyhelöiset rokokoopuvut. Puutarhan kulmassa on villiintynyt niitty, jossa herkät kissankellot keinuvat hiljaa tuulen mukana. Puutarhasta löytyy salainen syreenipensaiden reunustama aukio, jossa on mukava lukea hyvää kirjaa käpertyneenä lämpimään vilttiin.

– Minun unelmapuutarhani on salainen puutarha, eli kaikkea ei pysty näkemään yhdellä silmäyksellä. Puutarha jakautuu useisiin eri osioihin ja polut kuljettavat sinua eteenpäin. Mutta puutarhan laidalta täytyy löytyä myös joku avarampi maisema joko pellolle tai järvelle. Sopiviin paikkoihin on myös sijoiteltu penkkejä, jotta voi ihailla kauniita istutuksia. Pihaan kuuluu erottamattomasti vesiaihe, sillä mikä paremmin rauhoittaa hermoja kuin veden solina kivi purossa.

Omenapuiden varjossa

Mikäpä muu kuvastaisi suomalaista puutarhaa paremmin kuin kunnon omenapuu? Kilpailuvastauksissa haaveiltiin useampaan otteeseen vanhan, muhkuraisen omppupuun heittämästä varjosta, jonka alla voi istua rauhassa ja olla vain.

– Puutarhaa reunustavat omenapuut, joissa kasvaa eri aikoihin kypsyviä omenoita, näin satokausi on mahdollisimman pitkä. Omenapuiden varjossa on mukava istumapaikka, jossa voi rentoutua kauniina kesäpäivänä. Keskellä puutarhaa on kivien reunustama suihkulähde, jota ympäröivät kukkaistutukset.

– Unelmapuutarhani on puolivilliintynyt siirtolapuutarha, jossa kasvaa voikukkien lisäksi pioneja, unikkoja, ruiskukkia ja yrttejä, sireeniaita ympäröi unelmieni keidasta ja kahden omenapuun väliin viritetty riippukeinu takaa makoisat iltapäiväunelmoinnit ihanassa hiljaisuudessa ja rauhassa.

Puutarhassa ei kuitenkaan aina olla yksin. Lapset, oma kulta, ystävät – heidät kaikki on kutsuttu mukaan rentoutumaan tai yhteisen pöydän ääreen kesän antimista nauttimaan.

– Arkisin, lehti sylissä varpaat liuskekivilaatalla ja paljon auringonvaloa. Viikonloppuisin ystäviä, kuohuvaa, gillattavaa, pitkä pöytä omenapuun varjossa ja edelleen aurinkoa tai elokuun pimeää. Tämä kaikki sammaloituneen vinossaolevan muurin kupeessa ja ruusuportin takana.

Simppeliä japanilaista

Monien kilpailuun osallistuneiden haaveissa siintää simppeli, japanilaistyylinen puutarha, joka houkuttelee yksinkertaisuudellaan, kauniilla askeettisuudellaan sekä helppohoitoisuudellaan. Tämän unelman taustalla oli myös nähtävillä arvostus itämaista filosofiaa, harmoniaa sekä tasapainoa, kohtaan Monella unelmien puutarhaan kuuluisi japanilaistyyppinen, pieni silta ja upeat, vaaleanpunaisena kukkivat kirsikkapuut.

– Pidän selkeistä, moderneista muodoista, kivestä ja havukasveista. Siinä mielessä japanilainen puutarha kuulostaa hyvin mukavalle. Toisaalta käytännössä arvostan rentoa ympäristöä grillijuhlille ja tilaa lapsille temmeltää. Mielestäni onkin kovin haasteellista rakentaa mieleistä pihaa tilavaan maaseutuympäristöön verrattuna pienehköön kaupunkilaispihaan, eräs kilpailuun osallistunut pohdiskeli.

– Toivepuutarhani on selkeä sekoitus japanilaista harmoniaa ja arjen askareita. Sammaleisia kiviä ja käkkyrämäntyjä, kirsikka- ja luumupuita, japanin vaahteraa. Oleskelua ja rauhallisia puutarha-askareita. Hanami-tunnelmaa keväisin ja ruskan kauneutta syksyisin. Grilli/ruokailutila on verhoiltu köynnöksillä, joiden suojassa voi aterioida piilossa katseilta.Puiden siimeksessä vietän kesäiltani luontoa kuunnellen ja elosta nauttien.

Romanttisesti ruusuja

Japanilaisen tyylin vastakohtana voidaan ehkä pitää englantilaistyyppistä, runsasta ruusupuutarhaa, jonka romanttisessa helmassa kukkivat itseoikeutetusti ruusut. Mutta myös muilla kukilla on paikkansa romantikkojen maailmassa.

– Unelmapuutarhassani on runsaasti kukkivia kasveja. Se on romanttinen ruusutarha, selkeä mutta runsas. Ei villiintynyt viidakko. Jokin ihana vesiaihe sopisi myös kuvaan. Minulla olisi myös ihana romanttinen kasvihuone, johon mahtuisi myös oleskeluryhmä. Siellä olisi ihana nautiskella yksinään hiljaisuudesta ja kauneudesta. Aurinko pääsisi lämmittämään, mutta tarvittaessa löytäisi myös varjoisan sopukan. Ympärillä olisi korkea kivimuuri, jonka yli ei pääsisi kutsumattomia vieraita. Se olisi oma paratiisini ja keidas elämän erämaassa.

– Unelmapuutarhani on täynnä vaaleanpunaisia, valkoisia ja liiloja kukkia. Romanttinen yhdistelmä uutta ja vanhaa, ruusuja, pioneja, hortensioita, sireenejä. Kun menee puutarhaan, siellä vaan haluaa oleskella lepotuolin suojissa isojen pensaiden ympäröimänä. Puutarha on tehty nautiskelua ja yhdessäoloa varten, siellä huolet unohtuu ja mieli saa levon.

Teksti: Heini Nieminen
Kuvat: Lehtikuva ja Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.