Unelmien loma muuttui painajaiseksi: Pieksämäkeläinen perhe jäi jumiin Nicaraguan tulivuorisaarelle – "Nukuimme öisin rottien kanssa"

2:00
Lemmetty-Garcia kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, kuinka he joutuvat tilanteen takia eristäytymään maalle.

Kun pieksämäkeläinen Emmi Lemmetty-Garcia lähti perheineen Nicaraguaan, hän ei voinut kuvitella joutuvansa jumiin saarelle. Sydänpussintulehduksesta kärsivä perheenäiti pelkää, että ei saa apua koronan iskiessä maahan. 

Pieksämäkeläiset Emmi Lemmetty-Garcia ja Harold Garcia olivat unelmoineet matkasta Ometepe-saarelle jo neljä vuotta. Pariskunta tapasi saarella Emmin ollessa tekemässä kehitysyhteistyötä, ja pari meni naimisiin saaren paratiisimaisissa maisemissa kuusi vuotta sitten. Perheen lapsista ainoastaan vanhempi, 5-vuotias Iines, oli nähnyt isänpuolen sukunsa ja nyt olisi jo aika tutustuttaa myös perheen nuorimmainen sukuunsa. 

Neljän vuoden odottelu päättyi vihdoin tänä vuonna. 

Perheen matka mummolaan koki kuitenkin yllättävän käänteen viime viikolla, kun ulkoministeriö suositteli perheelle Suomeen paluuta koronan takia. Perheen oli ollut tarkoitus suunnata Suomeen vasta huhtikuussa.  

Lennot peruttiin yksi toisensa jälkeen

Lemmetty-Garcia kertoo soittaneensa lentoyhtiöön useasti saadakseen perheen lentoja aikaistettua.

– Neljäntenä soittelupäivänä pääsin vihdoin läpi ja sain aikaistettua lentoja.

Ei mennyt pitkään, kun perheen uudelleen varaamat lennot peruttiin. He kuitenkin löysivät pian uudet lennot ja kokeilivat onneaan.  

– Lento olisi lähtenyt vuorokauden sisällä. Pakkasimme jo kaikki laukkumme ja pikapikaa hyvästelimme Haroldin vanhemmat. Yritin päästä lentoyhtiöön läpi tuntikausia vaihtaaksemme lennot, mutta en onnistunut ja jouduimme purkamaan laukut uudelleen.

Perhe vietti puhelimen päässä tunteja metsästäen sopivaa lentoa. Perässä oli kuitenkin hankala pysyä, sillä lentoja peruttiin yksi toisensa jälkeen. Kun he löysivät lennot naapurimaasta, Costa Rica sulki rajansa, eikä lennollekaan ollut enää asiaa.

– Peruttujen lentojen tilalle ei ole tarjottu lentoyhtiön taholta uusia lentoja. Olemme jumissa täällä määrittelemättömän ajan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen...

Vaivana sydänpussintulehdus ja rotat

Emmin loma alkoi luisua alamäkeen jo ennen koronauutisia. Kesken reissun hänellä todettiin sydänpussintulehdus. 

– Heräsin yksi yö hirvittävään rintakipuun ja luulin kyseessä olevan sydänkohtaus. Menin mantereelle kardiologille, hän totesi sydänpussin olevan turvonnut ja määräsi lepoa, tulehduskipulääkkeitä, lihasrelaksantteja sekä nitroja. 

– Rintakipujen takia laskin päiviä kotiin pääsyyn ja lähtöpäivään, joka piti olla 8. huhtikuuta, mutta kaikki muuttuikin yhtäkkiä koronaepidemian takia. 

Emmi on viettänyt suurimman osan ajasta vaakatasossa tekemättä mitään. Siitä huolimatta rintakipu ei ole helpottanut. Hän ei uskalla ajatella, mitä tapahtuu, jos hän sairastuu koronaan tulehduksen jyllätessä.

– Pelkään, että saan viruksen kehitysmaassa, jossa on jo lähtökohtaisesti huono terveydenhuoltojärjestelmä. Suomessa lääkärit voisivat edes yrittää pelastaa henkeni, jos tartunnan saan, mutta Nicaraguan heikolla terveydenhuollolla ei ole resursseja vastaanottaa koronaa. 

Sairastumisen lisäksi matkan tekee huonolla tavalla ikimuistoiseksi se, että patjasta, jossa Emmi ja 2-vuotias Eva nukkuivat, löytyi rotanpesä. 

– Ehdimme nukkua patjalla hyvän aikaa ennen kuin tajusimme, että olimme nukkuneet öisin rottien kanssa. Liekö virus, joka on aiheuttanut tulehdukseni, on peräisin siimahännistä, en tiedä.

Perhe linnoittautui maalle

Garcian perhe on vetäytynyt saarella omiin oloihinsa, jotta perhe välttyisi parhaalla mahdollisella tavalla virukselta. 

– Olemme alkaneet valmistautua pahimpaan ja hankkineet riisisäkkejä, öljykanistereita, desinfiointiaineita ja lääkkeitä. Saarella kasvaa paljon papuja, keittobanaania ja hedelmiä, joten en usko meidän nälkään kuolevan.

Nicaraguassa virallisia tartuntojen määrän voi laskea yhden käden sormilla. Saarella kiertää terveysministeriön lähettämiä hoitajia, jotka kulkevat talosta taloon opettamassa käsienpesua. Emmi kertoo, että opetuksen seassa on myös paljon sellaisia uskomuksia, joilla ei ole tutkimuksellista näyttöä koronan selättämisessä. 

– Hoitajat korostavat sitrushedelmien syömisen tärkeyttä. Iltapäivisin on kuulemma hyvä juoda kamomillateetä, koska hoitajien mukaan virus voimistuu illalla lämpötilan tippuessa. Ihmisten suhtautuminen virukseen vaihtelee laidasta laitaan, mutta kaikki luottavat Jumalan voimaan pelastaa heidät virukselta.

Emmillä ei ole vieläkään tietoa, milloin he pääsevät takaisin Suomeen.

– Tästä joko selvitään tai sitten ei, sen vain aika näyttää.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja