Tehohoidon asiantuntijalta pysäyttävä viesti: Näin hurjalla nopeudella korona voi levitä sairastuneen kautta: "Virus on siirtynyt pian 59 000 ihmiselle"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Video: Näistä oireista koronatartunnan voi tunnistaa.

Tehohoidon asiantuntija, professori Hugh Montgomery laskee, että yksi ihminen voi altistaa kauttaan jopa lähes 60 000 ihmistä virukselle.

Tehohoidon professori Hugh Montgomery University College of Londonista avaa Channel 4:n haastattelussa koronaviruksen leviämisnopeutta. Hän painottaa, että vaikka joku ei välittäisikään siitä, sairastuuko itse flunssaan, pitää jokaisen ymmärtää, ettei kyse ole vain heistä.

– Jos henkilöllä on tavallinen flunssa, hän tartuttaa keskimäärin 1,4 ihmistä. He levittävät virusta edelleen. Kun tämä tapahtuu kymmenen kertaa, on flunssa tarttunut minun kauttani 14 henkilölle.

– Mutta koronavirus on paljon tartuttavampi kuin flunssa. Jos yksi henkilö tartuttaa koronan kolmelle ihmiselle ja nuo kolme tartuttavat edelleen kolmelle ihmiselle ja tämä toistuu edelleen kymmenen kertaa, on virus siirtynyt pian 59 000 ihmiselle, Mongomery laskee.

Channel 4 kirjoittaa, että Montgomeryn arvio tarttumisesta (yksi tartuttaa kolme ihmistä) on hieman korkeampi kuin WHO:n arvio, jonka mukaan koronavirusta kantava henkilö tartuttaa keskimäärin 2–2,5 ihmistä. WHO:n arvionkin mukaan sairastuneiden määrä kymmenen hoitokerran jälkeen olisi huomattava.

– Jos olet vastuuton, ja ajattelet, ettei sinua haittaa, vaikka sairastuisitkin, niin muista, ettei kyse ole sinusta vaan kaikista muista, hän lisäsi.

Katso professori Montgomeryn selväsanainen viesti alta. Juttu jatkuu Facebook-upotuksen jälkeen

Toimittaja kysyy Mongomerylta: "Eihän tämä kuitenkaan ole maailmanloppu", johon Montgomery vastaa:

– Ei. En kuitenkaan vähättele sairautta millään tavalla. Tästä tulee vielä rumaa ja kauheaa, mutta lopulta todella sairaita on vain pieni osa ja vain pieni osa heistä tarvitsee tehohoitoa. Me pystymme pelastamaan heistä useimman hengen.

Montgomery sanoo, että jotta mahdollisimman moni hyvin sairaista saa tarvitsemansa tehohoidon, pitää kaikkien tehdä osansa viruksen pysäyttämisessä.

– Suurin osa saa vain lieviä oireita. Muutamat sairastuvat kunnolla noin 10. päivänä viruksen saamisesta ja heidän täytyy mennä sairaalaan. Heitä hoidetaan, ja jos he tulevat hyvin huonokuntoiseksi, he joutuvat tehohoitoon. Ja se on se hetki, jolloin heidän elämänsä voidaan pelastaa.

– Meillä on vain rajoitettu määrä laitteita ja hoitohenkilökuntaa, Jos kuormitamme terveydenhuoltoa tarpeettomasti, ei hengityskoneita, lääkäreitä ja hoitajia yksinkertaisesti riitä kaikille.

Lue myös:

    Uusimmat