Pietarissa asuva suomalainen bussikuski Jan epäilee koronaa, mutta ei halua venäläiseen sairaalaan karanteeniin: "Sellaisiin oloihin ei edes koiransa laittaisi"

Suomi on siirtynyt poikkeusoloihin - professori kertoo, miten toimenpiteet auttavat taistelussa koronavirusta vastaan 18:06
Suomi on tänään siirtynyt poikkeusoloihin. Videolla professori kertoo, miten toimenpiteet auttavat koronaa vastaan.

Ahvenanmaalla syntynyt Jan Havi, 50, on asunut vaimonsa Lilija Havin, 45, kanssa Pietarissa neljä vuotta. Hän ei uskalla mennä koronatestiin eikä ole todennäköisesti ainoa.

Työkseen mies ajaa Lahdessa linja-autoa, mutta pysyvää asuntoa hänellä ei Suomessa ole. 

Muutama viikko sitten Jan Haville ilmaantui koronavirukseen viittaavia oireita, kuten yskää ja hengenahdistusta. Hän meni Pietarissa lääkäriin, joka miehen sanojen mukaan totesi tämän kuuluvan suurriskiryhmään erimaalaisten bussimatkustajien vuoksi. Havi on nyt ollut 11 päivää sairauslomalla kotonaan. Tänään tulleen tiedon mukaan hänet lomautettiin, koska bussifirman tilaustaulu on tyhjentynyt eikä ajoja ole.

Koronatestiä Havi ei uskalla tehdä kahdesta syystä.

– Jos minulla todettaisiin korona, joutuisin venäläiseen sairaalaan vähintään kahden viikon karanteeniin sellaisiin oloihin, joihin suomalainen ei edes koiransa laittaisi. Lisäksi minut saatettaisiin karkottaa Suomeen, jossa minulla on työ, mutta ei asuntoa, Havi selittää.

Havilla ei ole Venäjän kansalaisuutta, vaan ainoastaan oleskelulupa. Hän pelkää, ettei pääse enää pitkään aikaan takaisin perheensä luokse Venäjälle, mikäli hänet karkotetaan koronaviruksen vuoksi Suomeen. Venäjä rajoitti rajaliikennettä Suomen ja Venäjän välisellä rajalla eilen kello 23.00 alkaen. Ulkomaan kansalaiset eivät tällä hetkellä pääse Venäjälle.

– Kukaan ei tarkalleen tiedä, kuinka uusia kulkurajoituksia sovelletaan rajalla. Pelkään, että oleskelulupani jatko voidaan evätä tai etten saa jatkossa hakea Venäjän kansalaisuutta, jos minut nyt karkotetaan kotimaahani.

Normaalia arkea?

Venäjä on rajojensa sulkemisen lisäksi ilmoittanut sulkevansa myös kaikki koulut 23. maaliskuuta – 12. huhtikuuta. Virallisten tietojen mukaan Venäjällä on tällä hetkellä 147 koronavirustartuntaa. Koronavirustestejä on tehty yhteensä lähes 123 000. Venäjän kokoisessa maassa viralliset luvut tuntuvat kovin pieniltä, mikä on herättänyt spekulaatiota siitä, kaunisteleeko Venäjä lukuja. Vertailun vuoksi: Suomessa on todettu jo 359 koronatartuntaa.

Havin perhe uskoo, etteivät koronatartuntojen todelliset määrät Venäjällä ole välttämättä edes selvillä juurikin sen vuoksi, että ihmiset eivät uskalla mennä koronatesteihin ja lääkäriin. Lisäksi moni venäläinen ei välttämättä ymmärrä koronaviruksen pandemian vakavuutta. 

–Venäläinen suhtautuu niin eri tavalla kuin suomalainen. Täällä Pietarissa ihmetellään enemmänkin näitä rajoituksia ja pohditaan, onko virus todellinen syy ihmisten kuolemiin vai vain ”viimeinen naula arkkuun.” Moni on myös sitä mieltä, että esimerkiksi Italia liioittelee koronalukujaan, Havi pohtii.

Venäjän hallitus on painottanut, ettei syytä koronapaniikkiin ole ja että ihmiset voivat elää normaalia arkeaan. Terveysviranomaiset ovat antaneet ohjeistuksia välttää tarpeetonta liikkumista julkisilla paikoilla ja korostaneet käsihygienian merkitystä.

Havin perhe on havainnut koronan vaikutukset koulujen sulkemisen lisäksi esimerkiksi siinä, että kuiva-aineita saatetaan ostaa kaupasta tavallista enemmän ja käteistä rahaa käytetään tavallista vähemmän.

– Ilmapiiri on kuten ennenkin. Julkiset kulkuvälineet ja ostoskeskukset ovat täynnä. Täällä ollaan enemmän huolestuneita ruplan kurssista kuin koronasta ja sen nostamiseksi halutaan hallitukselta toimia, Havi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat