Mainos

UM rakensi liian täydellisen tarinan

Jos uskomme Suomen ulkoministeriön virallisen selvityksen Jemen-operaatiosta, se menee karkeistaen näin: operaatio onnistui täydellisesti, eikä siinä tehty ainuttakaan virhettä. Lisäksi yhteistyö Itävallan viranomaisten kanssa sujui saumattomasti. Jos uskomme siepattujen virallisen - UM:n suulla lausutun - selvityksen itse sieppauksesta, sielläkin kaikki meni vähintäänkin hyvin. Oli ruokaa, puhdasta vettä ja lääkettä.

Näissä selvityksissä on eräs ongelma: tarinat ovat liian täydellisiä ollakseen uskottavia. Uskottavuus on murentunut varsinkin nyt, kun Itävallan mediassa rakentuu aivan toisenlainen kuva sekä vapautusoperaatiosta että vankeusoloista. Olisiko Suomessakin kannattanut edes sanoa, että vesi oli epäpuhdasta ja tuli ripuli?

Ulkoministeriö on epäilemättä koordinoinut viestintänsä Itävallan ulkoministeriön kanssa - niin samansisältöisiä lausunnot ovat. Ei kuitenkaan pitäisi dismeritoida itävaltalaisia medioita. Ne ovat eri asia kuin jemeniläiset. Kurier on Itävallan ykköslehti, eikä sillä ole tapana tehdä juttuja, jotka eivät pidä paikkaansa.

Vaikuttaa siltä, että ulkoministeriöllä jäi kriisiviestintämoodi päälle. Se on ymmärrettävää, sillä 140 vuorokautta on pitkä aika virkamiehellekin. Mutta nyt kun vapautusoperaatio on onnellisesti ohi, UM:n tehtävä lienee päättynyt - ainakaan sen tehtävä ei pitäisi olla kaikkien mahdollisten tahojen vaientaminen.

Toivottavasti Leila ja Atte Kaleva ovat niin hyvässä kunnossa sekä henkisesti että fyysisesti, että he voivat pitää mahdollisimman pian tiedotustilaisuuden.

Jos tilaisuus pidetään, siellä kannattaa lausua muutakin kuin se, mitä UM ehdottaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.