Ullanlinnan psykiatrin kertomuksessa mereen ajossa erikoisia piirteitä – näistä asioista ei puhunut lainkaan

Psykiatri Roope Tikkasen mereen ajoon liittyvissä kuulusteluissa on erikoisia piirteitä. Tikkanen ei maininnut kertaakaan poliisille olleensa huolissaan kenestäkään autossa olleista, vaikka auto alkoi täyttyä vedellä. Myös sivullisten todistama Tikkasen omien pienten lasten hätäännys jäi isän kertomuksessa kokonaan mainitsematta.

Rannalle pelastautuneen vaimonsa reaktiota heti tapahtumien jälkeen Tikkanen kuvaili rennoksi ja lähes välinpitämättömäksi.

Vaimoa itseään poliisi ei päässyt kuulemaan asiassa, sillä Tikkanen surmasi hänet joulukuussa 2022. Mereen ajo tapahtui puolitoista vuotta ennen Tikkasen vaimon kuolemaa.

– Mikään kestopuheenaihe se ei ollu. Et juteltiin uudestaan tietenkin sitten vuosipäivänä. Mutta kriisi- ja shokkivaiheen jälkeen en aistinut, että kenelläkään olisi ollut hirveästi tarvetta puhua siitä, Tikkanen kuvaili poliisille maaliskuussa 2023.

– Elämä oli kiireistä, niin ei ehkä pysähdytty sen ääreen sen enempää.

– Mä olin ehkä aika allapäin sit ajoittain, Tikkanen kuvasi.

Tikkanen kertoi "jähmettyneensä"

Tikkanen ajoi koeajossa olleen Volvo XC90:n mereen Helsingin kauppatorin edustalla elokuussa 2021. Autossa oli tapahtumahetkellä kyydissä hänen tuore vaimonsa, hänen 8- ja 5-vuotiaat lapset, vaimon 16- ja 18-vuotiaat lapset sekä perheen koira. 

Tikkanen kertoi "jähmettyneensä" sen jälkeen, kun hänen ajamansa auto syöksyi mereen.

– Ja sitten, sitten sai tota, ikkunoita auki. Ja sitten mä menin oman puolen ikkunasta ulos. Ja rupesin auttaa muita ulos sieltä, Tikkanen kertoi poliisille.

Tikkanen kertoi pyytäneensä ensin auton keskiosassa istuvia vaimon 16- ja 18-vuotiaita lapsia antamaan hänelle auton takaosassa istuneen 5-vuotiaan tyttärensä. Hänellä ei kertomansa mukaan ole oikein muistikuvia, missä järjestyksessä muut autossa olleet tarkalleen ottaen pääsivät pelastautumaan.

Kuulusteluissa Tikkanen kertoi keskittyneensä omiin lapsiinsa, muttei mainnut kertakaan olleensa huolissaan heistä. Hän ei kertonut myöskään sanallakaan siitä, miten hänen pienet lapsensa reagoivat hätätilanteeseen.

Omat tuntemukset keskiössä

Kun koko seurue oli pelastettu rantaan, Tikkanen kertoi päässeensä samaan ambulanssiin omien lastensa kanssa.

– Ensihoitomies tai nainen kyseli, että miten voin. Ja sitten poliisi puhallutti, Tikkanen kuvaili.

Hän kertoi ihmetelleensä, missä hänen vaimonsa oli. Pienten lastensa tuntemuksista tai kunnosta hän ei puhunut mitään.

– Mutta hän (vaimo) tuli sit myöhemmin siihen ja oli aika rentona ja, ja sano, että kysy, et miten me voidaan. Ja sit sovittiin, et me lähetään kotiin. Mutta että hän ja (18-vuotiaan nimi) lähtee kattoon sitä venettä Sipooseen.

Tikkanen keskittyi tapahtumien muistelussa lähinnä omiin tuntemuksiinsa. Heti mereen ajon jälkeen perheen kotona kävi kaksi kriisityöntekijää. Jälkeenpäin Tikkanen kertoi soittaneensa kriisiapuun pari kertaa. 

– Olin niin järkyttyny. Ja sitte tavallaan tuli se tavallaan kriisireaktio, että ensin oli, niinku
shokissa, Tikkanen kuvaili poliisille. 

– Ja sit muutaman päivän jälkeen, niinku tuli se, että, et hienoo, et me selvittiin. Ja sitte toinen ääripää, et kauhee, me oltais kaikki voitu kuolla.

Muiden perheenjäsenten reaktioista Tikkanen ei kertonut poliisille juuri mitään. 

Sai tukea syyllisyydentunteisiinsa

Tikkasen mukaan asiaa ei käsitelty juurikaan uusperheen kesken. Heti tapahtuman jälkeen vaimo keskusteli omien teini-ikäisten lastensa kanssa ja Tikkanen omien lastensa kanssa.

– Tietenki juteltiin silleen, et tämmönen kauheus tapahtui ja mä kerroin syyllisyyden tunteista ja sain tukea siihen, että tavallaan olis voinu joku toinen olla ratissa, Tikkanen kuvaili.

Tikkasen mukaan hänellä rakentui omien lapsiensa kanssa tapahtuneesta positiivinen tarina.

– Todettiin kaikki, et ollaan, niinku voittajia. Että team voittajat. Että pahasta paikasta niinku selvittiin, että ei se voi olla muuta, ku että asiat menee hyvin muutenkin. 

Tikkanen kertoo vältelleensä jonkin aikaa onnettomuuspaikan ohi ajamista. Myös hänen 8-vuotias lapsensa arkaili paikkaa. Lopulta kaksikko kuitenkin ajoi Tikkasen kertoman mukaan vaimon kannustuksesta taas normaalisti paikan ohi.

Ullanlinnan psykiatrin mereenajon tutkintamateriaali 0:45
Katso kuvat dramaattisesta mereen ajosta.

"Kyllä oli ihan hyvä tunnelma"

Tikkasen käsityksen mukaan perheen ilmapiiriin tai väleihin tapahtuma ei vaikuttanut. 

– Että ihan normaalit suhteet ja luottamus sen jälkeen. Ja lähettiin muun muassa Tukholmaan marraskuussa ja kyllä oli ihan hyvä tunnelma, Tikkanen kertoi.

Tikkasen mukaan hänen sukulaisensa olivat järkyttyneitä ja huolissaan tapahtumista. Heidän kanssaan Tikkanen kertoo jutelleensa asiasta.

Kavereiden kanssa hän ei oman kertomansa mukaan puhunut kovinkaan syvällisesti tapahtumista.

Tikkanen suostui puhumaan poliisille mereen ajosta vain ensimmäisessä kuulusteluissa maaliskuun 2023 alussa. 

Parin viikon jälkeen ja huhtikuun 2023 lopussa tehdyissä uusintakuulusteluissa Tikkanen vastasi poliisille lähes joka kysymykseen "en kommentoi". Omasta mielestään hän oli kertonut ensimmäisessä kuulustelussa jo kaiken oleellisen tapahtumista.

Lue myös:

    Uusimmat