Dramaattiset uudet todisteet ja kuvat julki – tappajapsykiatri halutaan vastuuseen perheensä hukuttamisyrityksestä

Ullanlinnan psykiatrin mereenajon tutkintamateriaali 0:45
Ullanlinnan psykiatri ajoi koko perhe kyydissään mereen, katso järkyttävä video tapahtumista.

Syyttäjät vaativat jälleen psykiatri Roope Tikkasen mereen ajosta saamien liikennesakkojen purkamista Korkeimmasta oikeudesta. KKO hylkäsi syyttäjien aiemman purkuhakemuksen syksyllä 2023 todisteiden puutteessa, mutta nyt syyttäjillä on läjäpäin uusia todisteita.

Tikkanen surmasi vaimonsa joulukuussa 2022. Nyt syyttäjän lisäksi surmatun naisen lapset vaativat hänen mereen ajosta saamansa sakkotuomion purkamista. Syyttäjät ja surmatun naisen lapset haluavat Tikkasen vastuuseen siitä, että tämä yritti hukuttaa perheensä auton mukana mereen jo elokuussa 2021.

Asiasta kertoi ensin Iltalehti.

– Joku muu auto olisi uponnut kuin kivi, psykiatri sanoi kavereilleen mereen ajon jälkeen, käy ilmi syyttäjien hakemuksesta KKO:lle.

Autossa oli tapahtumahetkellä kyydissä psykiatri, hänen tuore vaimonsa, psykiatrin 8- ja 5-vuotiaat lapset, vaimon 16- ja 18-vuotiaat lapset sekä perheen koira. 

Syyttäjien mukaan Tikkasen kavereilleen lausuma kommentti kertoo siitä, että Tikkanen mielsi auton uppoamisen ja perheensä hukkumisen melko varmaksi ja yllättyi Volvon turvallisuudesta.

– Tämä selittää myös sen miksi hän jättäytyi passiiviseksi auton ollessa veden varassa, syyttäjät toteavat Korkeimmalle oikeudelle jättämässään hakemuksessa.

Tikkanen odottaa parhaillaan mielentilatutkimuksen valmistumista ja lopullista tuomiotaan vaimonsa surmaamisesta. Hän tappoi vaimonsa puolitoista vuotta mereen ajon jälkeen.

Lapsia painostettiin

Roope Tikkanen ajoi perhe kyydissään Helsingin kauppatorin edustalta mereen 21. elokuuta vuonna 2021.

Tikkanen ja hänen vaimonsa olivat menneet naimisiin ja ostaneet vapaa-ajan asunnon Porvoon Kalvön saaresta tasan kuukautta ennen mereen ajoa. Pariskunnan piti hankkia uusi vene, jolla koko perhe mahtuisi matkustamaan saareen. 

Samalla pariskunta oli miettinyt uuden isomman auton hankkimista Tikkasen aiemman farmari-Volvon tilalle. Tikkanen olikin hakenut isomman Volvon koeajoon Herttoniemestä ja perheen oli tarkoitus suunnata sen kanssa Sipooseen, jossa uusi vene odotti koeajoa.

Matkalla Herttoniemestä perheen kotiin Ullanlinnaan Tikkanen poimi Kulosaaresta kyytiinsä vaimonsa tyttären. Tyttären mukaan Tikkanen kaasutteli kotimatkan aikana.

Kun koko perhe ja perheen koira olivat nousseet Volvon kyytiin, Tikkanen ajoi Helsingin Etelärantaan. Tikkanen kertoi poliisille, että perheen huomio kiinnittyi tällöin meripelastusveneeseen. Muiden autossa olleiden mukaan veneen katsomisesta ei keskusteltu ennalta.

Syyttäjien mukaan Tikkasen kertomus asiasta vaihteli ja oli epälooginen. Muille ihmisille hän puhui vain näköaloista, ei veneestä.

Outo pysäköintipaikka

Joka tapauksessa Tikkanen päätti ajaa veden ääreen. Hän ei kuitenkaan pysäköinyt Kauppahallin aidatulle parkkipaikalle, josta olisi ollut hyvät näkymät meripelastusveneelle. Sen sijaan hän ajoi auton pysäköintikieltoalueelle laiturille. 

Tikkanen pysäköi auton reilun kolmen metrin päähän laiturin reunasta. Lasten mukaan takapenkiltä ei nähnyt meripelastusvenettä, jota perhe oli Tikkasen mukaan muka pysähtynyt katsomaan.

Auto oli pysähdyksissä 12 sekuntia, sitten se kiihdytti veteen. Auto iskeytyi veteen sellaisella voimalla, että sen tuulilasi hajosi.

 

Tikkanen kertoi ensin poliisille, että hänen tarkoituksenaan oli peruuttaa pois laiturilta, mutta hän sekosi koeajoon ottamansa auton itselleen entuudestaan tuntemattomien hallintalaitteiden kanssa. Tämä ei kuitenkaan voinut pitää esitutkinnan perusteella paikkansa, koska Tikkasen omistaman Volvon hallintalaitteet olivat samanlaiset kuin koeajossa olleen auton.

Myöhemmin hän muutti tarinaansa ja kertoikin olleensa muun muassa hajamielinen sekä stressaantunut.

Vanhempi vaimon lapsista kertoi poliisille, ettei Tikkanen katsonut taaksepäin ennen kuin painoi kaasua, kuten ihmisillä on yleensä tapana peruuttaessaan.

Kiihdytti täysillä mereen

Todisteiden perusteella syyttäjät katsovat ilmeiseksi, että Tikkanen kiihdytti voimakkaasti (täysillä) ennen mereen ajoa. Tilannetta seurasi työhuoneensa ikkunasta eräs todistaja.

– Todistaja (nimi) on nähnyt auton lentävän veteen, hän on kuvaillut lentämistä ”sen on pitänyt tulla siihen niiku vauhdilla” ja ”niiku autot leffoissa lentää mereen”, syyttäjät toteavat hakemuksessaan.

– Tämän lisäksi (todistajan nimi) ottamista kuvasta näkyy, että auto on päätynyt kauas laiturista. 

Näin Ullanlinnan taposta epäilty ajoi perheensä mereen 0:45
Näin Ullanlinnassa vaimonsa surmannut psykiatri ajoi perheensä mereen.

Tapahtumapaikalla ollut toinen todistaja kuuli voimakkaan kiihdytysäänen.

– Mikäli tarkoitus on ollut peruuttaa, Tikkanen tuskin olisi painanut kaasua pohjaan, syyttäjät toteavat.

Syyttäjien mukaan Tikkanen valitsi nimenomaisesti sellaisen pysähtymispaikan, josta autolla oli esteetön kulku mereen.

Auton syöksyttyä mereen autoa ajanut psykiatri istui uppoavassa autossa turvavyöt kiinni ja tekemättä mitään. Tähän kiinnitti huomiota eräs silminnäkijä.

Lopulta kaikki autossa olleet pääsivät pelastautumaan ulos auton etuikkunoista. Perheen auttoivat ylös veteen hypänneet sivulliset ja poliisi.

Painostettiin painamaan villaisella

Tapahtuman jälkeen poliisi piti tapahtunutta onnettomuutena. Tikkanen sai sakot liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Naisen lapset korostavat omassa hakemuksessaan, että poliisi päätyi sakkomääräykseen nimenomaan heidän edesmenneen äitinsä kertomuksen perusteella. Mereen ajon jälkeen Tikkasen vaimon 16- ja 18-vuotiaat lapset kokivat, että heitä painostettiin "painamaan asia villaisella".

– Heidän edesmennyt äitinsä on huolehtinut viestinnästä heidän puolestaan ja vakuutteli heille ja heidän isälleen kyseessä olleen vahinko, syyttäjät toteavat KKO:lle toimittamassaan hakemuksessaan.

Toinen naisen lapsista oli tapahtuma-aikaan alaikäinen ja vaikka toinen olikin jo täysi-ikäinen, hän kävi lukiota, asui kotona ja oli edelleen riippuvainen äidistään. Lapset luottivat tuolloin äitinsä harkintakykyyn, eikä lasten isäkään voinut äidin kertomusten perusteella vetää muita johtopäätöksiä tapahtumainkulusta.

– Tikkanen on sittemmin surmannut heidän äitinsä, joten heidän äitinsä harkintakyky ja arvio tilanteesta ja Tikkasesta on ollut ilmeisen virheellinen, asianajaja on muotoillut äitinsä sittemmin menettäneiden lasten purkuhakemukseen.

Syyttäjien mukaan lasten painostaminen osoittaa, että Tikkasella oli suuri intressi välttää tapahtumien tarkempaa tutkimista.

Syyttäjät pitävät todennäköisenä, että jos mereen ajamisen uuden esitutkinnan aikana ilmi tulleet seikat ja todisteet olisivat selvinneet heti tapahtuman jälkeen, Tikkanen olisi saanut ankaramman rangaistuksen.

– Sakkomääräys on siten purettava, syyttäjät toteavat.

Surmasi vaimonsa

Puolitoista vuotta mereen ajon jälkeen, joulukuussa 2022, Tikkanen jäi kiinni henkirikoksesta kotipihaltaan Ullanlinnasta yrittäessään nostaa Volvo-maasturiinsa painavaa jätesäkkiä. Poliisi löysi säkin sisältä Tikkasen vaimon surmattuna.

Vaimon kuoleman tutkinta sai viranomaiset pohtimaan, oliko Tikkasen aiempi mereen ajo sittenkään vahinko. Syyttäjät päätyivät siihen, että ei ollut vaan Tikkanen yritti todennäköisesti tahallaan tuolloin hukuttaa perheensä.

Tikkanen oli kuitenkin jo saanut mereen ajosta 16 päiväsakkoa, josta hänelle oli kertynyt 40 euron rikosuhrimaksun kanssa maksettavaa 536 euroa.

Suomessa laki kieltää kaksoisrangaistukset, joten syyttäjät hakivat maaliskuussa 2023 KKO:lta sakkorangaistuksen purkamista, jotta voisivat syyttää Tikkasta mereen ajoon liittyen viidestä murhan yrityksestä.

Tässä vaiheessa mereen ajosta aloitettu uusi esitutkinta ei kuitenkaan ollut vielä valmistunut. KKO hylkäsikin hakemuksen syksyllä 2023 riittävien todisteiden puutteessa äänin 3–2. Mereen ajon esitutkinta valmistui samana syksynä.

Joulukuussa 2023 syyttäjät jättivät KKO:lle uuden hakemuksen, jossa hakevat jälleen Tikkasen sakkotuomion purkamista. Tikkanen vastustaa tuomion purkua.

KKO antaa asiasta ratkaisunsa myöhemmin.

Helsingin käräjäoikeus katsoi viime tammikuun lopussa, että Tikkanen aiheutti vaimonsa kuoleman joulukuussa 2022. Käräjäoikeus määräsi psykiatrin mielentilatutkimukseen ja ottaa sen valmistuttua kantaa rikosnimikkeeseen. 

Lue myös:

    Uusimmat