Vappukaaharin kyydissä ollut vaimo kertoo mielipuolisesta ajosta Helsingin keskustassa: "Panin silmät kiinni ja painoin pään alas"

Poliisilta julki uutta videomateriaalia: Näin lähellä pieni lapsi oli jäädä Esplanadin kaaharin alle 2:01
Poliisin esitutkintamateriaalina olleet videot näyttävät, kuinka lähellä kaahari oli osua ihmisiin Helsingin keskustassa vappuaattona 2022.

Pohjoisesplanadilla vappuna 2022 väkijoukkoon yli sadan kilometrin tuntivauhtia rysäyttäneen miehen vaimo todisti maanantaina oikeudessa. Vaimon kuuleminen tapahtui osittain julkisena ja syytetyn mielentilaa koskevilta osin suljetuin ovin.

Tapahtumapäivänä pariskunta oli mennyt kihloihin.

– Mehän oltiin matkalla kotiin, meidän piti käydä ruokakaupassa, mennä autopesulaan ja käydä hakemassa pikaruokaa. Ja seuraavana päivänä meidän piti valita kanttori meidän häihin. Tämä kaikki tuli yllätyksenä meille kummallekin, vaimo kertoi oikeudessa.

– Kun mentiin autoon, mies lähti todella kovaa ajamaan samantien. Ehdin just laittamaan turvavyön päälle, vaimo kuvaili.

Vauhti hidastui tämän jälkeen jonkin verran. Vaimon mukaan mies oli aikaisemmin päivällä ajanut todella rauhallisesti, koska tiesi vaimonsa pitävän liikenneturvallisuutta tärkeänä asiana.

– Ennen kuin mieheni osui valkoiseen mersuun, näin, että hänen mielentilansa oli jotenkin järkyttynyt. Sanoin hänelle, että pysähdytään jonnekin keskustelemaan, mutta hän ei vastannut yhtään mitään, vaimo kuvaili.

Tämän jälkeen mies oli painanut kaasua niin, että renkaat vingahtivat ja osunut autoon. Tämän jälkeen mies suuntasi Katajanokalle ja vaimo kertoi miettineensä, miten mies pysyy tiellä, kun auton vauhti on niin kova.

– Siellä oli kolme henkilö suojatiellä ja mieheni rupesi ihan paniikinomaisesti pyörittämään rattia. Kysyin, että mitä tässä on meneillään ja hän kysyi minulta, että voitko olla edes seitsemän minuuttia hiljaa, vaimo kertoi.

– Ja sittenhän mä olin hiljaa.

Näin vappukaaharin kyydissä ollut vaimo kertoi mielipuolisesta ajosta Helsingin keskustassa 7:08

 

"Panin silmät kiinni ja painoin pään alas"

Tämän jälkeen ajo jatkui järkyttävää vauhtia ja vauhti vain kiihtyi.

–  Mä sanoin miehelleni, että joko lopeta tai pysähdy. Hän vastasi, että mä osaan tän reitin, vaimo kertoi.

Nainen kertoi laittaneensa hätävilkun päälle sen jälkeen, kun auto meinasi törmätä raitiovaunuun.

– En mä uskaltanut tarttua rattiinkaan.

Kun auto kääntyi Pohjoisesplanadille, vauhti vain kiihtyi.

–  Se auto toimi kuin törmäilyautona ja osui koko ajan niihin viereisiin autoihin. Hän ei puhunut mitään, eikä tajunnut mitään, vaimo kuvaili oikeudelle.

– Mä panin silmät kiinni ja painoin pään alas ja se törmäys oli kuin pumpuliin olisi mennyt. Siltä se tuntui. Jalat liikkui, kädet liikkui eikä ollut mitään kipuja missään. Mä kerroin esitutkinnassa, että vauhti oli 50 kilometriä tunnissa. Kauhee kolina vaan kävi, mutta auto ei osunut muihin ihmisiin.

Vaimo kertoi, että mies kysyi törmäyksen jälkeen, että "onko kaikki ok?". Vaimo kertoi pelänneensä, että auto räjähtää ja sanoneensa, että pitää päästä autosta ulos.

– Katoin, että mieheni oli Pohjoisespalla kädet ylhäällä ja poliisit otti hänet kiinni. Sitten mä soitin eräälle henkilölle, että mieheni tuli hulluksi ja mitä on tapahtunut, vaimo kertoi.

Hän alkoi itkeä kesken kertomisen, sillä tapahtunut nosti hänen mieleensä aiemman auto-onnettomuuden, jossa hän oli meinannut aiemmin kuolla.

Vaimolle ei tullut vammoja, mutta kärsi näköhäiriöistä ja rintarangan kivuista. Vaimo korosti, ettei hänelle eikä hänen miehelleen kukaan tarjonnut missään vaiheessa kriisiapua.

– Meidät on jätetty aivan yksin tällaiseen tilanteeseen.

"Heräsin seuraavaksi sairaalasta"

Kävelimme jalkakäytävällä ystäväni kanssa ja kuulin auton ääntä. Käännyin katsomaan ja huomasin nopeasti, että auto oli ajamassa meidän päälle.

– Ystäväni puhui puhelimessa, eikä huomannut tilannetta. Otin hänen käsistä kiinni, vedin pois ja heittäydyimme johonkin nurkkaan, mies kuvaili.

Hänen päänsä oli räsähtänyt kahvilan lasioven ikkunaan ja rikkonut sen.

– Minua sattui päähän ja sitten menetin tajuntani ja heräsin seuraavaksi sairaalasta.

Mies kertoi oikeudessa, että hän olisi ystävänsä kanssa jäänyt varmasti auton alle ilman väistöliikettä.

– Olisimme varmasti kuolleet, jos olisimme jääneet auton alle, mies kertoi.

Syytetyn ystävä: "Hän oli harkitseva ja vastuuntuntoinen"

Vappukaahaamisesta syytetty mies todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tapahtuma-aikaan mies ei oikeuspsykiatrisen tutkimuksen mukaan ollut syyntakeinen eli kykenevä ymmärtämään tekojaan ja niiden seurauksia.

Miehen erittäin pitkäaikainen ystävä luonnehti syytettyä oikeudessa harkitsevaksi, analyyttiseksi, rauhalliseksi ja vastuuntoiseksi ennen tapahtumia. 

Mies todisti oikeudessa syytetyn käytöksestä tapahtumapäivänä ennen Esplanadilla tapahtunutta kolarointia.

Mies oli tuntenut syytetyn yli 20 vuotta. Koska häneltä kysyttiin pääasiassa syytetyn terveydentilaan eli mielentilaan liittyvistä yksityiskohdista, kuuleminen tapahtui näiltä osin suljettujen ovien takana.

Syytetään 11:stä tapon yrityksestä

Helsingin käräjäoikeus jatkoi maanantaina Helsingin keskustassa vappuna 2022 tapahtuneen kaahaamisen käsittelyä muiden muassa auton alta täpärästi pelastuneiden uhrien kuulemisella.

Oikeus kuuli myös kiinnioton tehnyttä poliisia, mutta koska kuuleminen käsitteli syytetyn mielentilaa, hänet oikeus kuuli suljettujen ovien takana.

Järkyttävä tilanne tapahtui vappuaattona iltaseitsemän aikaan, kun henkilöauto ajoi 109 kilometrin tuntinopeutta väkijoukkoon Pohjoisesplanadilla Helsingissä.

Kaahariauton kuljettajana toiminutta 35-vuotiasta miestä syytetään muun muassa 11:stä tapon yrityksestä ja kuudesta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Lue myös:

    Uusimmat