Ullakolta löytyvä lautapeli voikin olla arvokas: ”Voidaan puhua useammista satasista”

Klassikkolautapelejä löytyy monen kodin kätköistä. Arvaisitko, minkä hintaisia ne oikeasti ovat?

Lautapelit ovat kuuluneet monen lapsuuteen jo vuosikymmenien ajan. Moni varastossa majaileva peli voikin yllättäen paljastua arvokkaaksi keräilykappaleeksi. Minkä arvoisia retrolautapelit oikein mahtavat olla?

– Se riippuu ihan pelistä. Osalla ei ole mitään arvoa, osan kohdalla voidaan puhua useammista satasista, vastaa käytettyjä lautapelejä myyvän JanJan Oy:n toimitusjohtaja Janne Jansson.

Klassikot kannattaakin opetella tunnistamaan. Esimerkiksi suositun Hotelli-pelin hinta pyörii jossain 50–100 euron välillä – kunnosta riippuen.

– Yksi seikka, mikä vaikuttaa kyseisen pelin arvoon, on yhden hotellin edessä olevat kaksi muovista tolppaa. Ne jos on kateissa, niin hinta laskee heti, kertoo Jansson.

Saman valmistajan Pekingin mysteerit -pelin arvo on myös jopa lähellä satasta. Monen lapsuudesta tuttu Kummituslinna-pelin hinta on puolestaan noin 30–40 euroa.

Tunnearvo nostaa hintaa

Retrolautapelien arvo määräytyy siis monimutkaisten tekijöiden summasta. Pelin kunto, osien puuttuminen ja painovuosi ovat kaikki yksityiskohtia, joilla hinta lasketaan. Tosin välillä arvokaskin peli saa olla puutteellinen.

– Eräskin Tex Willerin lautapeli myytiin nettihuutokaupassa 650 eurolla. Lautapelistä puuttui osia eli se ei ollut edes pelikunnossa, Jansson sanoo.

Lautapelikerääjien keskuudessa hinta määräytyy myös keräilijöiden mukaan. Toiset ovat valmiita maksamaan samasta pelistä 30 euroa, toiset jopa 300 euroa, jos kyseisen pelin todella haluaa kokoelmaansa. Myös tunnearvo määrittää monien vanhempien pelien hintaa.

– Meilläkin kävi vanhempi herrasmies ostamassa lautapelin vuodelta 1957, josta maksoi suoraan 130 euroa. Peli oli kuulemma menossa lapsenlapselle. Sanoin, että minulla on myynnissä myös uudempi painos halvemmalla hinnalla, mutta hän halusi juuri saman version, jota oli itse pelannut lapsena. Ja maksaa siitä 80 euroa enemmän.

Jos omia vanhoja lautapelejä innostuu myymään, kannattaa pelien arvoa lähteä arvioimaan joko peliliikkeissä, nettihuutokauppojen toteutuneita kauppoja seuraamalla tai kysellä apua erilaisilta pelifoorumeilta.

– Pyytää voi aina mitä haluaa, joten täytyy muistaa seurata vain toteutuneita kauppoja, Jansson muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat