Ulkopuolisuuden tunnetta ja syntipukiksi leimaamista – kesätyö ei aina suju ongelmitta: "Meille tulee satoja yhteydenottoja joka kesä"

3:13
Katso video: Tällaisia ongelmia kohdataan kesätyöpaikoilla.

Uudet kesätyöntekijät ovat aloittaneet työnsä tuhansissa yrityksissä ympäri Suomea. Aina kaikki ei kuitenkaan suju suunnitellusti, ja osa joutuu kohtaamaan kesän aikana esimerkiksi työkulttuuriin liittyviä ongelmatilanteita. 

Näissä ongelmissa nuoria pyrkii auttamaan palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteisesti ylläpitämä Kesäduunari-info, jonka neuvoja antaa vinkkejä.

Perehdytyksen puute on pulma, johon kesätyöntekijät törmäävät tuon tuostakin.

– Kyllä sanoisin, että se on yksi yleisimmistä ongelmista, jota työpaikalla työkulttuuriin liittyy. Monesti esihenkilöt ja sellaiset, joille perehdytystä on delegoitu, ovat omassa työssään niin kiireisiä, että se jää puolitiehen. Se heijastuu siinä, miten kesätyöntekijät selviävät omassa työssään ja kuinka kuormittavana he sen kokevat, sanoo Kesäduunari-infon neuvoja Salla Hakoköngäs.

"Olisi tärkeää, että kesätyöntekijät pääsisivät mukaan työyhteisöön"

Kesätyöntekijää ei välttämättä oteta mukaan työyhteisöön.

– Kyllä tämäkin on ehkä liian yleistä. Olisi tärkeää, että kesätyöntekijät pääsisivät mukaan työyhteisöön, että he oppisivat talon tavoille ja jotta he saisivat siitä hyvän kokemuksen. Siinä muilla työntekijöillä on todella tärkeä rooli.

Virheet saatetaan laittaa automaattisesti kesätyöntekijän niskoille ja epäkohdista myös rangaistaan.

– Virheitä ei ole helppo monenkaan myöntää ja ehkä kesätyöntekijä on sitten sellainen syntipukki. Tai työntekijä saattaa automaattisesti olettaa että virhe on kesätyöntekijän, ilman että edes kysyy siitä.

– Jos kesätyöntekijä tuo epäkohtia esiin, häntä saatetaan rangaista siten, että työvuoroja vähennetään.

Kesäduunari-info saa satoja yhteydenottoja vuosittain

Hakoköngäs kuitenkin uskoo, että suurin osa ongelmatilanteista saadaan selvitettyä työpaikoilla ja valtaosalle kesätyöntekijöistä työkokemus on positiivinen. Joskus kuitenkin ongelmia joudutaan ratkomaan ammattilaisten kanssa.

– Meihin ovat yhteydessä ne, jotka ovat ongelmia kohdanneet. Meille tulee satoja yhteydenottoja joka kesä. Kyllä siellä useita kymmeniä aika vakaviakin tilanteita tulee. Ei voida puhua mistään yksittäistapauksista.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja