Mainos

Ulkonaliikkumiskielto hillinnyt Bagdadin levottomuuksia

Iltapäivään jatkuneella ulkonaliikkumiskiellolla onnistuttiin hillitsemään viime päivinä kiihtyneitä shiia- ja sunniväestön välisiä levottomuuksia Bagdadissa.

Tiukka ulkonaliikkumiskielto näyttää hillinneen väkivaltaisuuksia Irakin pääkaupungissa Bagdadissa. Kaupungissa on ollut tänään rauhallista kolmen väkivallan täyttämän päivän jälkeen. Väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa parisensataa ihmistä.

Iltapäivään asti jatkettu ulkonaliikkumiskielto on nyt päättynyt, mutta sen odotetaan astuvan voimaan jälleen illalla. Hallitus jatkoi ulkonaliikkumiskieltoa yöstä iltapäivälle asti, jotta kaksi päivää kestäneet shiiojen ja sunnien veriset levottomuudet saataisiin kuriin. Kiellon aikana poliisilla oli oikeus pidättää kaikki kaduilla liikkuvat.

Kymmenettuhannet militantin shiiaoppineen Moqtada al-Sadrin kannattajat uhmasivat kuitenkin ulkonaliikkumiskieltoa marssimalla perjantairukouksiin Sadrin kaupunginosassa Bagdadissa. Al-Sadrin johtaman Mahdin armeija -miliisin raportoitiin myös olleen osallisena muutamissa kahakoissa, mutta muuten päivä oli suhteellisen rauhallinen.

Ulkonalliikkumiskiellon ohella myös muslimijohtajien vetoomukset maltin säilyttämisestä ovat rauhoittaneet uskonnollisten ryhmien tunteita. Muslimijohtajat korostivat perjantairukouksissaan malttia.

- Sunni- ja shiiaoppineet sekä poliittiset johtajat ovat tehneet mahtavaa työtä ja tilanne on nyt parempi. Mutta totta puhuen Irak on edelleen vaaravyöhykkeessä, sanoo eräs johtava shiiapoliitikko.

Al-Qaidaa syytetään

Vaikutusvaltainen shiiajohtaja Abdul Aziz al-Hakim sanoo, etteivät Irakin sunnit syyllistyneet shiialaisten pyhänä pitämän moskeijan tuhoamiseen Samarrassa. Tapahtuma käynnisti viime päivien väkivallan aallon.

- Painotan, etteivät Irakin sunnit pommittaneet pyhättöä, vaan teosta ovat vastuussa zarqawilaiset ja saddamilaiset, sanoo shiiapuolue Scirin johtaja al-Hakim viitaten Irakin al-Qaida-johtajaan Abu Musab al-Zarqawiin ja Irakin vallasta syöstyyn johtajaan Saddam Husseiniin.

Tuhat vuotta vanha Ali al-Hadin mausoleumi tuhoutui pahoin toissapäiväisessä pommi-iskussa Samarran kaupungissa. Muun muassa moskeijan kultainen kupoli sortui. Räjähdyksen jälkeen raivostuneet shiiat hyökkäsivät useisiin sunnien moskeijoihin.

Myös Moqtada al-Sadr on esiintynyt sovinnollisena ja ilmoittaa muodostavansa komitean valvomaan joukkoaan, jota syytetään hyökkäyksistä sunnivähemmistöä vastaan.

- Me emme ole toistemme vihollisia, vaan veljiä, hän sanoo kannattajilleen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.