Ulkonäkö- ja suorituspaineet sysäävät nuoria terapiaan – professori laittaisi hoitoon koko nykyjärjestelmän: "Onko tämä yhteiskunta hyvä meille?"

Millä tavalla tyttöjen tilanne on parantunut? 7:55
Kuinka ahtaat yhteiskunnalliset naiseuden normit ovat? Katso koko keskustelu

Professorin mukaan somella on kaksi puolta nuorten hyvinvoinnissa. 

Erilaisten kyselyiden mukaan nuorten, etenkin tyttöjen pahoinvointi on lisääntynyt. Syynä pidetään muun muassa jatkuvia ulkonäkö- ja suorituspaineita ja ahtaita yhteiskunnallisia naiseuden normeja.

Nuorisotutkimuksen professori Päivi Honkatukian mukaan syynä ei välttämättä ole täysin sosiaalinen media, niin kuin helposti ajatellaan. Hän katsoo somessa olevan monta puolta.

– Siellä on ulkonäköpaineet, taustalla ovat somejätit, jotka keräävät voittoja siitä, että tuovat erilaisia filttereitä, joilla muotoillaan omaa ulkonäköä. 

Hän kuitenkin katsoo, että nuoret osaavat suhtautua asiaan kriittisesti ja some tarjoaa mahdollisuuden myös tavata samalla tavalla ajattelevia henkilöitä. 

Honkatukia pitää kyselyiden tuloksia huolestuttavana. Nuorilla nousee esimerkiksi jo etukäteen ajatuksia siitä, uupuvatko he työelämässä.

– Minkälainen meidän yhteiskuntamme on, johon nämä nuoret ovat kasvamassa? Onko se kestävää, että nuorena jo ajatellaan, että tulen uupumaan työelämässä? Olisiko syytä muuttaa jotenkin järjestelmää? 

Tulisiko siis yhteiskuntaa terapoida nuorten sijaan?

– Mietitään yhdessä, onko tämä yhteiskunta hyvä meille. 


Katso myös: Sarjakuvataiteilija Riina Tanskanen käsittelee naiseutta räväkällä sarjakuvakirjallaan Tympeät tytöt.

Tympeät tytöt tarttuu räväkästi nuorten kokemiin paineisiin 6:22


Lue myös:

    Uusimmat