Mainos

Ulkoministeri: Venäjä ei ryhdy kilpavarusteluun

Lavrovin kommentiti ovat täysin erilaisia kuin venäläisen kenraaliluutnantin joka maanantaina sanoi Yhdysvaltojen suunnitelmien olevan todellinen uhka Venäjälle.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vakuuttaa, että Venäjä aikoo suhtautua rauhallisesti Yhdysvaltojen aikeisiin sijoittaa ohjustorjuntakalustoaan Puolaan ja Tshekkiin.

Lavrov sanoo Rossiiskaja Gazeta -sanomalehden haastattelussa, ettei Venäjä aio ryhtyä kilpavarusteluun. Hänen mukaansa Venäjä pystyy suojautumaan muutoinkin kuin vastaamalla Yhdysvalloille samalla mitalla.

Ulkoministerin kommentit olivat vastakkaisia lausunnolle, jonka venäläinen kenraaliluutnantti Vladimir Popovkin antoi maanantaina. Popovkinin mukaan Yhdysvaltojen suunnitelmaa pidetään Venäjällä todellisena uhkana.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice puolestaan puuttui toisen korkean venäläisupseerin lausuntoon, missä tämä sanoi Venäjän strategisten ohjusjoukkojen saattavan ottaa mahdollisten kohteittensa joukkoon Puolan ja Tshekin, jos amerikkalaisaseita sijoitetaan niiden maaperällä.

- Mielestäni kommentti oli erittäin valitettava, Rice sanoi Berliinissä viitaten kenraali Nikolai Solovtsovin lausuntoon.

Rice vakuutti myös, ettei Itä-Euroopan maihin sijoitettavaksi kaavailtu torjunta- ja tutkakalusto muodosta minkäänlaista sotilaallista uhkaa Venäjälle. Hän painotti, että ohjustorjuntajärjestelmän tarkoitus on torjua Iranin hyökkäysuhkaa. Hän korosti myös sitä, että itsenäisinä maina Puola ja Tshekki päättävät omista asioistaan.

Puolan hallitus kannattaa suunnitelmaa, joka on nostattanut jossain määrin huolta maassa. Arvostelijat pelkäävät, että maasta voi tulla terrorihyökkäysten kohde, jos amerikkalaiskalustoa tuodaan sen maaperälle. Lehtitietojen mukaan Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush harkitsee matkustavansa kesällä Varsovaan keskustellakseen ohjustorjuntakaluston asentamisesta.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.