Mainos

Ulkoministeri Haaviston mukaan al-Holin leirin tilanteesta saadaan päivittäin tietoa – "Turkin hyökkäys luo kurdeille lähes mahdottoman tilanteen"

6:43

Syyrialaispakolaisten paluumuuttoa ei voi tehdä kurdien kustannuksella, ministeri sanoo.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää tärkeänä, että keskiviikkona saatiin EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin suulla unionin yhteinen vetoomus siitä, että Turkki pysäyttäisi hyökkäystoimet ja vetäytyisi Syyriasta.

– Samalla on ilmaistu huoli inhimillisten seurausvaikutusten vuoksi. Tämä tulee lisäämään pakolaisuutta, täällä tulee olemaan selvästi siviilejä uhreina ja tämä luo kurdeille lähes mahdottoman tilanteen Koillis-Syyriassa näissä kylissä, Haavisto sanoi STT:lle.

Haavisto huomauttaa, että Turkille täytyy antaa tunnustus siitä, että se on pitänyt huolta yli kolmesta miljoonasta Syyrian pakolaisesta.

– Turkin oma suunnitelma on ilmeisesti sijoittaa tälle suojavyöhykealueelle ihmisiä, joita heillä on pakolaisina. Nämä olisivat sitten paluumuuttajia Syyriaan. Mutta tietenkään tällaista ei voi tehdä toisen ryhmän, kurdien, kustannuksella. Tällöin aiheutetaan heille pakolaisuutta ja turvattomuutta.

Al-Holin leirin tilanteesta saadaan päivittäin tietoa

Haaviston mukaan on ounasteltavissa, että kurdien kyky valvoa siviileille tarkoitettuja leirejä, kuten al-Holia, ja vierastaistelijoille tarkoitettuja vankiloita heikkenee, koska kurdit tarvitsevat kaikki sotilashenkilönsä omaan puolustukseensa.

– Tässä käy hyvin helposti niin, että näissä (leireillä ja vankiloissa) olevat ihmiset saattavat jäädä enemmän oman onnensa nojaan tai leirit saattavat purkautua.

Al-Holin leiri sijaitsee noin 60 kilometriä Turkin vastaiselta rajalta. Se ei Haaviston mukaan siten suoraan sijaitse sillä vyöhykkeellä, missä Turkki on uhannut sotilastoimilla.

– Mutta tätä seurataan nyt päivittäin. Al-Holin leirillä on noin 30 humanitaarista järjestöä, ja heidän kauttaan saamme päivitettyä tietoa, Haavisto sanoi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja