Pekka Haavisto: Nyt varaudutaan noin 100 000 ihmisen pakolaisaaltoon

Mihin Turkin kovat otteet voivat johtaa? Vieraana ulkoministeri Pekka Haavisto 13:24

Ulkoministeri Pekka Haavisto on pitänyt tiedotustilaisuuden liittyen Turkin sotilasoperaatioon Syyrian kurdialueella.

Haaviston mukaan huoli humanitäärisesta tilanteesta kyseisellä alueella on suuri. Nyt varaudutaan noin 100 000 ihmisen pakolaisaaltoon, joka suuntautuu alueelta etelään ja itään.

– Pahimmassa tapauksessa ihmiset jäävät alueille mistä heitä ei tavoita eikä kansainvälistä apua voida järjestää, Haavisto toteaa.

YK:n turvaneuvosto on tänään koolla Turkin toimista.

Haaviston mukaan Al-Holin leirin tilanne voi muuttua Turkin toimien myötä turvattomammaksi, vaikka leiri ei sijaitsekaan aivan Turkin ja Syyrian rajavyöhykkeen välittömässä läheisyydessä.

Haavisto kommentoi myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin uhkausta lähettää Turkissa oleskelevat 3,6 miljoonaa syyrilalaista pakolaista Eurooppaan, mikäli Euroopan maat tuomitsevat Turkin operaation Syyriassa miehitykseksi.

– Sotatilkanteelle on varmasti tyypillistä, että kielenkäyttö kovenee ja esitetään voimakkaita uhkauksia. Tärkeää on, että uutta pakolaisuutta ei synny.

Haavisto toteaa, että Euroopalla ja Turkilla on tulevaisuudessakin monenlaista keskinäisriippuvuutta, joten kovista lausunnoista pitäisi päästä maltillisempaan puheeseen.

Haavisto kommentoi, että Turkin toimet sisältävät joka tapauksessa sotilaallisia toimia suurilla aseilla ja maajoukoilla.

– Kyse ei ole miksikä (Turkin operaatiota) kutsutaan vaan miten toimiin suhtaudutaan. Pidämme uhkana uuden pakolaisuuden syntyä. Siltä alueelta kurdiperheet joutuvat lähtemään liikkeelle.

Lue myös:

    Uusimmat