Pekka Haavisto Ylellä: al-Holissa vielä viitisentoista lasta äiteineen – "Totta kai suomalaisilla on aina oikeus palata"

0:42
Ulkoministeri Pekka Haavisto toivoo, että kaikki Al-Holin suomalaislapset pääsisivät Suomeen – katso video ulkoministerin haastattelusta

Ulkoministeri Pekka Haavisto toivoo, että kaikki al-Holin suomalaislapset pääsisivät Suomeen. Haavisto kertoi Ylen Ykkösaamussa, että isis-terroristijärjestön perheille perustetuilla leireillä on vielä viitisentoista lasta äiteineen.

– Toivottavasti suomalaiset lapset sieltä pääsevät. Totta kai suomalaisilla on aina oikeus palata, mutta tällä hetkellä kurdihallinto näitä perheitä siellä pitää ja me voimme siihen aika vähän vaikuttaa, Haavisto kertoi Ylen Ykkösaamussa.

Haaviston mukaan neuvottelut palautuksista alueen kurdihallinnon kanssa ovat olleet vaikeita.

– Tämä on ollut erittäin vaikea neuvottelutilanne kurdien kanssa ja sen takia esimerkiksi nyt tämä kotiutus joka tapahtui joulukuussa niin se oli kotiutus, josta oli lähes vuosi neuvoteltu.

Alun perin al-Holin leiri perustettiin Persianlahden sodan irakilaisille pakolaisille 1990-luvun alussa. Isisin kukistamisen jälkeen 2019, vangittujen taistelijoiden perheitä suljettiin kurdien vartioimaan leiriin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja