Ulkoministeri Haavisto Trumpin ehdotuksesta toimia Turkin ja kurdien konfliktin välittäjänä: Yhdysvalloilla on tärkeä rooli tällä alueella

Trump veti joukkonsa pois Syyriasta, nyt haluaakin neuvotelukädeksi – Haavisto arvioi presidentti Trumpin yllättävän täyskäännöksen taustoja 4:03
Video: Näin Haavisto arvioi Trumpin täyskäännöksen taustoja.

Tänään presidentti Sauli Niinistön johdolla koolla ollut hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (tp-utva) linjasi, että Syyrian konfliktiin ei ole löydettävissä sotilaallista ratkaisua.

– Alueen humanitaarinen tilanne herättää huolta. Valtioneuvosto ei myönnä uusia asevientilupia Turkkiin tai muihin sotaa käyviin maihin, valtioneuvosto tiedotti kokouksen jälkeen.

Suomi on vaatinut Turkkia lopettamaan sotilastoimensa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan uhkana on, että uutta pakolaisuutta syntyy, jos kurdikyliä aletaan tyhjentää.

Kansainväliset järjestöt varautuvat jopa 100 000 ihmisen pakolaisaaltoon kurdialueelta Turkin hyökättyä Syyriaan.

– Konfliktissa, jossa meillä on jo aivan tarpeeksi pakolaisia, niin 100 000 uutta pakolaista on kyllä liikaa. Nyt tarvittaisiin järkeviä toimia, jotta rauha saataisiin palautettua alueelle, Haavisto sanoo

Yhdysvalloilla tärkeä rooli

Haavisto otti kantaa myös Yhdysvaltain presidentti Trumpin ehdotukseen toimia välittäjänä konfliktissa. Hän arvioi, että viime päivien tapahtumat ovat herättäneet yhdysvaltalaispoliitikot.

– Luen tätä presidentti Trumpin viimeisintä esitystä, että hän olisi valmis välittämään tai neuvottelemaan Turkin ja kurdien välillä hyvänä esityksenä. Kurdit ovat käytönnössä hallinneet Pohjois-Syyrian aluetta ja toimineet siellä autonomisena alueena. Kyllä heidän roolilleen siellä pitäisi antaa tunnustus, Haavisto sanoo.

Yhdysvallat ja kurdit ovat taistelleet äärijärjestö Isisiä vastaan alueella lähes viiden vuoden ajan. Haaviston mukaan Yhdysvalloilla on tärkeä rooli alueella turvallisuusmielessä. 

–  Nyt, kun muun muassa Ranska on pyytänyt ISIS:n vastaista koalitiota nopeasti koolle, niin se kuvaa näiden maiden huolta siitä, että Isisin taistelun loppumisen tulisi tapahtua koordinoidusti ja pitäisi katsoa, ettei näitä vaarallisia taistelijoita vapauteta, Haavisto sanoo.

Uhkana on, ettei kurdeilla riitä voimavaroja vankileirien vartioimiseen, joille Isisin taistelijat on koottu, samaan aikaan kun he sotivat Turkkia vastaan.

– Yhdysvallat on hyvin huolissaan, että näitä Isis-vankeja vapautettaisiin tässä tilanteessa, Haavisto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat