Ulkomaantiedustelulle esitetään lupaa - mietintö Haglundille

Verkkotiedustelun tarvetta arvioinut työryhmä luovuttaa tänään mietintönsä puolustusministeri Carl Haglundille(r). 

STT:n saaman mietintöluonnoksen mukaan ryhmä esittää, että viranomaiselle annettaisiin mahdollisuus rajat ylittävän tietoliikenteen tiedusteluun.  

Tietoliikennetiedustelu olisi mahdollista kansallista turvallisuutta vaarantavista uhista. Tietoliikennetiedustelua toteuttaisi mietintöluonnoksen mukaan Puolustusvoimien tiedustelulaitos. Tiedustelulla pyrittäisiin tukemaan valtion ylimmän johdon päätöksentekoa ja parannettaisiin viranomaisten mahdollisuutta torjua uhkia.  

Ryhmä päättää työnsä erimielisenä

Liikenne- ja viestintäministeriö arvostelee ehdotuksia voimakkaasti. Sen mukaan verkkovalvontaa ei ole mahdollista rajata kansainväliseen tietoliikenteeseen, vaan kohteeksi joutuisi myös suomalaisten viestintä.  

Työryhmä löysi kuitenkin yhteisymmärryksen ulkomaantiedustelusta. Monien muiden maiden tavoin myös Suomi voisi hankkia tietoa ulkomailla sijaitsevista tietojärjestelmistä ja harjoittaa henkilötiedustelua.  

Puolustusministeriö asetti vuosi sitten joulukuussa työryhmän pohtimaan turvallisuusviranomaisten tiedonhankintaa. Ulkoministeriössä paljastui vähän aiemmin laaja verkkovakoilu.  

Lue myös:

    Uusimmat