Mainos

Ulkomaanpuhelujen hinnat laskevat markkaan minuutilta

Maailman kauppajärjestön WTO:n perustelesopimuksen täytäntöönpano laskee ulkomaanpuheluiden hintoja noin markkaan minuutissa, arvioi liikenneministeriö. Ministeriö antoi EU-maiden ja WTO:n jäsenmaiden operaattoreille vuoden alusta lähtien oikeuden välittää televiestintää suoraan Suomen televerkkoon ja järjestää siihen tarvittavat kansalliset siirtoyhteydet.

Liikenneministeriön päätös perustuu Euroopan Unionin yhteenliittämisdirektiiviin. Suomalaisilla operaattoreilla on vastaavat oikeudet EU-maissa. WTO:n perustelesopimuksen on allekirjoittanut 132 maata. Sen ulkopuolella ovat vielä mm. Baltian maat, Venäjä ja Kiina. Kansainvälisen toimiluvan saaneet teleyritykset menettävät uudistuksen myötä yksinoikeuden ulkomailta tulevan teleliikenteen välittämiseen.

-Se on ollut ulkomaanoperaattoreille merkittävä tulolähde, koska liikenne on hinnoiteltu melko kalliisti. Hinnoista on useimmiten sovittu maiden teleyritysten kahdenvälisillä sopimuksilla kertoi yli-insinööri Antti Kohtala liikenneministeriöstä. Liikenneministeriön ennakoi teettämänsä selvityksen perusteella, että monopoliaseman purkaminen laskee ulkomaanpuheluiden hintoja noin markkaan minuutissa. Muutos toteutetaan WTO:n jäsenmaissa. Ulkomailta tulevan televiestinnän tarvitsemat johdot voitaisiin selvityksen mukaan liittää Suomessa kaikille televerkon tasoille eli ulkomaankeskuksiin, kaukokeskuksiin ja paikalliskeskuksiin.

-Liittymisen edellytyksenä tulisi olla, että tuoja noudattaa kansallisia yhteenliittämistapoja. Vastaanottava operaattori voisi tällöin käsitellä tulevaa kansainvälistä teleliikennettä samoin kuin kansallista teleliikennettä. Liikenteessä sovellettaisiin kansallisia yhteenliittämismaksuja, totesi Kohtala.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.