Ulkomaanpuhelujen hinnat laskevat markkaan minuutilta

Maailman kauppajärjestön WTO:n perustelesopimuksen täytäntöönpano laskee ulkomaanpuheluiden hintoja noin markkaan minuutissa, arvioi liikenneministeriö. Ministeriö antoi EU-maiden ja WTO:n jäsenmaiden operaattoreille vuoden alusta lähtien oikeuden välittää televiestintää suoraan Suomen televerkkoon ja järjestää siihen tarvittavat kansalliset siirtoyhteydet.

Liikenneministeriön päätös perustuu Euroopan Unionin yhteenliittämisdirektiiviin. Suomalaisilla operaattoreilla on vastaavat oikeudet EU-maissa. WTO:n perustelesopimuksen on allekirjoittanut 132 maata. Sen ulkopuolella ovat vielä mm. Baltian maat, Venäjä ja Kiina. Kansainvälisen toimiluvan saaneet teleyritykset menettävät uudistuksen myötä yksinoikeuden ulkomailta tulevan teleliikenteen välittämiseen.

-Se on ollut ulkomaanoperaattoreille merkittävä tulolähde, koska liikenne on hinnoiteltu melko kalliisti. Hinnoista on useimmiten sovittu maiden teleyritysten kahdenvälisillä sopimuksilla kertoi yli-insinööri Antti Kohtala liikenneministeriöstä. Liikenneministeriön ennakoi teettämänsä selvityksen perusteella, että monopoliaseman purkaminen laskee ulkomaanpuheluiden hintoja noin markkaan minuutissa. Muutos toteutetaan WTO:n jäsenmaissa. Ulkomailta tulevan televiestinnän tarvitsemat johdot voitaisiin selvityksen mukaan liittää Suomessa kaikille televerkon tasoille eli ulkomaankeskuksiin, kaukokeskuksiin ja paikalliskeskuksiin.

-Liittymisen edellytyksenä tulisi olla, että tuoja noudattaa kansallisia yhteenliittämistapoja. Vastaanottava operaattori voisi tällöin käsitellä tulevaa kansainvälistä teleliikennettä samoin kuin kansallista teleliikennettä. Liikenteessä sovellettaisiin kansallisia yhteenliittämismaksuja, totesi Kohtala.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat