Mainos

Ulkomaalaiset marjanpoimijat velkaantuvat Suomessa

Köyhistä oloista Suomeen tulevat thaimaalaiset marjanpoimijat velkaantuvat usein pahasti. Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpään selvityksen mukaan poimijat jäävät pitkistä työpäivistä huolimatta useasti tappiolle ja velkaantuvat, koska thaimaalaiset järjestäjät ja suomalaisyritykset perivät heiltä korkeita maksuja.

Rekrytoijat Thaimaassa veloittavat usein suhteellisesti kovia summia kuluina marjanpoimijoilta. Marjanpoimija voi joutua Suomeen tullakseen ottamaan korkeakorkoista lainaa rahoittaakseen muun muassa matkakulunsa, majoituksen, auton ja työvälineiden käytön.

Vähemmistövaltuutettu ehdottaa luonnonmarjojen poimintaan liittyvän viisuminannon tarkistamista siten, että poimijoiden kohtuulliset olot voidaan turvata. Myös olojen valvontaa tulee parantaa.

- Luonnonmarjojen poiminta ei saa muodostaa mekanismia yksittäisten henkilöiden haavoittuvan aseman hyväksikäyttämiseen, sanoo vähemmistövaltuutettu Suurpää.

Vähemmistövaltuutettu kiinnittää huomiota myös ihmiskauppaan liittyvien ilmiöiden ehkäisemiseen.

- Raportit thaimaalaisten marjanpoimijoiden osalta antavat viitteitä riippuvaisen aseman tai turvattoman tilan hyväksikäytöstä, sillä poimijoiden joukossa on köyhistä oloista tulevia, alhaisen koulutustason omaavia ja Suomen oloista tietämättömiä henkilöitä, Suurpää toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.