Mainos

Ulkomaalaisen työvoiman määrästä kiistaa

Työministeriöllä ja SAK:lla on täysin päinvastainen näkemys siitä, kuinka paljon ulkomaalaista työvoimaa tarvitaan Suomessa. Työministeriön mukaan siitä tulee olemaan kova kysyntä, kun taas SAK:n mielestä Suomessa pärjätään ilman.

Työministeriö ja SAK kiistelevät siitä, kuinka paljon ulkomaalaista työvoimaa Suomessa tarvitaan tulevaisuudessa.

Suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle vuoteen 2010 mennessä työmarkkinoilta poistuu 670 000 ihmistä. Työministeriön mukaan työmarkkinoiden kansainvälistymiseen tähtäävät toimenpiteet on aloitettava heti.
SAK:n mielestä Suomesta löytyy riittävästi omiakin työttömiä täyttämään työvoimavaje. SAK:n mukaan töissä pitäisi viihtyä nykyistä pidempään ja ehkä aloitettava työnteko nuorempana.

"Toimenpiteet käynnistettävä nyt"

Työministeriön mukaan ulkomaalaisten määrä kasvaa Suomessa ainakin kaksinkertaiseksi kymmenen vuoden sisällä. Maahanmuuton painopiste myös muuttuu pakolaisista työn perässä tulijoihin.

- Meidän väestörakenne ja poistuma nykyisestä työvoimasta on sitä luokkaa joskus 2007-2010, että kyllä me ilman muuta valikoivasti tarvitsemme ulkomaalaista työvoimaa, Työministeriön neuvotteleva virkamies Risto Laakkonen sanoo.

Työmarkkinoiden kansainvälistymiseen on Laakkosen mukaan jo kiire valmistautua. Ulkomaiset tutkinnot pitää hyväksyä nykyistä tehokkaammin, suomen kielen ja kulttuurin opetusta tulee kehittää, huomioida ulkomaalaiset asuntopolitiikassa ja niin edelleen.

- Tämän on erittäin suuri haaste koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Ja tämä vie aikaa ja sen tähden toimenpiteet pitää käynnistää nyt, jotta me sitten 2007-2010 ollaan sitten hyvässä vireessä, hän lisää.

SAK päinvastaisella kannalla

SAK:ssa ollaan aivan toista mieltä.

- Meillä ei ole mitään erityistä tarvetta rekrytoida ulkomailta, meillä on niin paljon omia työttömiä ja jo maahan muuttaneita työttömiä ulkomaalaisia, että ensin hoidettava tämä asia, apulaisjohtaja Yhteiskuntapoliittinen osasto, SAK Matti Viialainen .

Suurten ikäluokkien lähtiessä eläkkeelle työmarkkinoilta poistuu 670 000 ihmistä.
- Meidän pitää myös olla itse vähän pidempään töissä, ja ehkä myös mentävä töihin vähän nuorempana. Meidän tulee nostaa myöskin työn tuottavuutta, kehittää teknologiaa ja koneita, jotta vähemmällä määrällä ihmisiä saadaan enemmän palveluita ja tuotteita aikaiseksi, Viialainen luettelee.

Yhtä mieltä SAK ja työministeriö ovat siitä, että Suomeen ei saa syntyä kahden kastin työmarkkinoita, sääntöjen mukaan palkattuja suomalaistyöntekijöitä ja ulkomaalaista halpatyövoimaa.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 28.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.