Mainos

Ulkomaalaisautot kesärenkailla vaarantavat liikenteen

Ulkomaalaisilla autoilla saa ajaa Suomessa talvellakin kesärenkailla. Tämä on erittäin suuri riski liikenteessä, varoittaa sisäministeriön poliisiylitarkastaja Esko Ruokonen. -Liikenneministeriön olisi tehtävä asiassa kiireesti asetuksen muutos, Ruokonen painottaa. Hän luonnehtii yhdistelmää sohjokeli ja kesärenkaat aivan älyttömäksi.

Liikenneministeriö myöntää, että talvirengaspakon puuttuminen on kiistaton ongelma.
-Renkaita koskevat säännökset perustuvat niin kutsuttuun Wienin sopimukseen. Sen perusteella kesärenkailla saa ajaa talvella, jos niiden kulutuspinta on riittävä, kertoo liikenneministeriön tieliikenneosaston apulaisosastopäällikkö Reino Lampinen.

Kotimaisille autoille on kuitenkin säädetty talvirengaspakko tieliikennelaissa. Lampinen myöntää, että pakolliset talvirenkaat kyettäisiin määräämään nopeasti asetuksella myös ulkomaisille autoille.
-Sen sijaan muutoksen voimaan saattaminen ja tiedottaminen ulkomaille kestää niin kauan, että sitä ei kannata tehdä enää tällä talvikaudella.

Lampisen mukaan varsinkin suuremmat maat rikkovat Wienin liikennesopimusta melko surutta.
-Tässä mielessä Suomi ei tekisi kansainvälisen oikeuden kannalta suurta syntiä, jos meillä vähän poikettaisiin sopimuksesta liikenneturvallisuuden vuoksi. Lampinen kuitenkin samalla muistuttaa, että talvirenkaat eivät ole keskeinen turvatakuu venäläiskuljettajien osalta.
-Poliisin selvityksen mukaan venäläinen henkilöautoilija on tiellä kymmenen kertaa vaarallisempi kuin suomalaiskuski. Talvirengaspakon jälkeen hän olisi ehkä yhdeksän kerta suomalaista suurempi liikenneriski. Ratkaisevinta on asenne, Lampinen tähdentää.

Virkamiehet eivät arvioineet, onko Suomessa tehty Wienin sopimusta solmittaessa virhe, kun talvirenkaiden tarvetta ei otettu huomioon. Ulkomailla lomaileva liikenneministeri Matti Aura (kok.) ei ollut tänään tavoitettavissa kommenttia varten. Myöskään sisäministeri Jan-Erik Enestam (r.) ei halunnut arvioida asiaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.