Ukrainassa syntyi lapsi, jolla on kolme vanhempaa – uutta hedelmöityshoitoa hyödynnettiin ainutlaatuisella tavalla

Tammikuun alussa Ukrainassa syntyi lapsi, jolla on kolme biologista vanhempaa. Pariskunta sai vauvan uuden, kolmen vanhemman soluihin perustuvan hedelmöityshoidon avulla. Tapauksesta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä brittiläinen The Times -lehti. 

Kiovassa syntynyt lapsi sai alkunsa, kun hänen äitinsä munasolu hedelmöitettiin tämän puolison siittiöllä. Tämän jälkeen vanhempien yhdistyneet geenit siirrettiin toisen naisen munasoluun.

Lapsi on saanut suurimman osan geeneistä vanhemmiltaan, mutta hänen DNA:ssaan on myös pieni jälkiä toisesta naisesta, jonka munasoluun vanhempien geenit siirrettiin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kolmen vanhemman lapsi, sillä viime vuonna Meksikossa laitettiin alulle vastaavasti kolmen ihmisen geenejä kantava lapsi. Tapauksessa kuitenkin hyödynnettiin BBC:n mukaan hieman eri tekniikkaa kuin Ukrainan lapsen kohdalla.

BBC:n mukaan kolmen vanhemman hedelmöityshoito on kehitetty auttamaan naisia, joiden pelätään välittävän lapsilleen vakavia perinnöllisiä sairauksia. Menetelmään liittyy edelleen riskejä sekä eettisiä ongelmia, kuten se, että lapsella on nyt kolme biologista vanhempaa.

Meksikon tapauksessa syy koeputkihedelmöitykseen oli lapsen äidin mitokondrion geenivirhe. Ukrainan pariskunnan kohdalla kyse oli kuitenkin vain pariskunnan molempien osapuolien hedelmättömyydestä.

Vaikka Ukrainan koeputkivauva ei ollutkaan maailman ensimmäinen kolmen biologisen vanhemman lapsi, kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun kolmen vanhemman soluja hyödynnettiin hedelmöityshoidossa ainoastaan vanhempien hedelmättömyyden vuoksi.

Hoidon toteuttaneen Nadiya-klinikan edustaja Valery Zukin on BBC:n mukaan kertonut, että toisen potilaan odotetaan synnyttävän vastaavalla tavalla hedelmöitetyn lapsen maaliskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat