Mainos

Ukrainan vaaleista pulmia Kutshmalle

Vasemmistopuolueet vahvistivat asemiaan Ukrainan sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa. Keskusvaalikomission tänään julkistamien tulosten mukaan kommunistit ja heidän liittolaisensa keräsivät 173 paikkaa Ukrainan 450-jäseniseen uuteen parlamenttiin.

Kommunistien paikkaluku kasvoi 44:llä edellisiin vaaleihin verrattuna. Vaalitulos merkitsee tarkkailijoiden mukaan sitä, että presidentti Leonid Kutshma joutuu entistä suurempiin vaikeuksiin yrittäessään luotsata maata tähänastisella maltillisella uudistuslinjalla.

Uudistuksia kannattavat puolueet saivat parlamenttiin noin 145 edustajaa Toiseksi suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi parlamentissa nousi kansallismielinen ja ei-sosialistinen Ruh-puolue, joka sai kuitenkin vain 46 paikkaa.

Myös vihreät ylittivät neljän prosentin äänikynnyksen saatuaan 5,5 prosenttia äänistä. Kynnyksen ylittivät myös kansallisdemokraattinen puolue (5,0 prosenttia) ja yhtyneet sosiaalidemokraatit (4,2 prosenttia) arviolta 20 kansaedustajallaan.

Ukrainan monimutkaisessa vaalijärjestelmässä 225 edustajanpaikkaa valittiin puoluelistojen perusteella tapahtuneella äänestyksellä. Toinen puoli parlamenttipaikoista jaettiin äänestysalueittain järjestetyllä enemmistövaalilla.

Vaaleja tarkkaillut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj arvioi, että äänestäminen sujui riittävän hyvin järjestetyissä puitteissa. Vaalikampanjaa Etyj sen sijaan arvosteli siitä, että siihen liittyi väkivaltaa ja pidätyksiä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.