Mainos

Ukrainan presidentti sai kansan tuen

Ukrainan presidentti Leonid Kutshma on saanut selvästi kansalaisten tuen valtaoikeuksiensa lisäämiselle.

Ukrainan lippu


Ukrainalaiset äänestivät asiasta eilen. Kun äänistä oli varhain tänään laskettu yli 90 prosenttia, oli yli 80 prosenttia äänestäjistä sitä mieltä, että presidentin valtaoikeuksia on lisättävä. Äänestysvilkkaus oli paikallisten tiedotusvälineiden mukaan 79 prosenttia.

Kansanäänestyksessä äänestäjien piti ottaa erikseen kantaa neljään presidentin valtaoikeuksia lisäävään ehdotukseen. Ne saivat keskusvaalilautakunnan mukaan ehdotuksesta riippuen 82-90 prosentin tuen. Uudet valtaoikeudet antavat presidentille mahdollisuuden hajottaa parlamentti, jos toimivaa koalitiota ei saada aikaan tai parlamentti ei kykene hyväksymään budjettia.

Myös edustajien parlamentaarista koskemattomuutta kavennetaan. Edustajien määrää vähennetään 450:tä 300:aan samalla kun parlamentista on määrä tehdä kaksikamarinen. Toisen kamarin muodostaisivat presidentin nimittämät alueelliset edustajat. Kutshman mukaan presidentin laajemmat valtaoikeudet ovat tarpeen, jotta talousuudistuksia ja korruption vastaista taistelua voidaan jatkaa.

Sekä maan oppositio että Euroopan neuvosto ovat arvostelleet kansanäänestystä voimakkaasti. Neuvosto on uhannut jäädyttää Ukrainan jäsenyyden, jos kansanäänestyksen tuloksia toimeenpantaessa ei kunnioiteta maan lakeja.

Periaatteessa kansanäänestys on vain neuvoa-antava. Presidentti Kutshma ennakoi kuitenkin eilen, että perustuslakimuutoksista päästään keskustelemaan parlamentissa syksyllä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.