Mainos

Ukrainan presidentti on orpo varas

Viktor Janukovitsh oli vuoden 2004 oranssin vallankumouksen konna. Liikehdintä käynnistyi tuolloin presidentinvaaleista jotka Janukovitsh väitti voittaneensa ja vallankumouksessa vaalitulos mitätöitiin. Nyt, vajaa kymmenen vuotta myöhemmin, Janukovitsh näyttää olevan konna jälleen.

Vuoden 2010 presidentinvaaleissa Janukovitsh päihitti Julia Timoshenkon ja passitti tämän pian vankilaan kärsimään seitsemän vuoden tuomiota. Nyt Janukovitshilla on jälleen laaja kansan viha päällään, tällä kertaa takinkäännöstä EU-sopimuksessa Venäjän hyväksi.

63-vuotias Liettuan-puolalaista alkuperää oleva Janukovitsh on toisaalta selviytyjä. Itäisen Ukrainan Donetskista Zhukovkan kylästä kotoisin oleva sairaanhoitajan ja veturinkuljettajan poika jäi orvoksi kaksivuotiaana ja muistelee juosseensa Donetskin katuja paljain jaloin köyhän isoäitinsä kasvattamana.

Mielellään Janukovitsh ei muistele kahta vankilatuomiota ryöstöstä ja päällekarkauksesta, joista seurannut rikosrekisteri on myöhemmin erikoislaatuisesti puhdistunut.

Janukovitsh meni 22-vuotiaana töihin sähkömieheksi bussiyhtiöön Donetskissa ja pääsi paikalliseen polytekniseen instituuttiin, josta hän sai tutkinnon. Sen avulla hän eteni johtajaksi ja sai Neuvostoliitossa tärkeän puoluekirjan.

Neuvostoliiton hajottua Janukovitsh sai järjestettyä itselleen nimityksen Donetskin aluehallintoon 1996 ja kuvernööriksi vuotta myöhemmin. Janukovitsh eteni koko Ukrainan pääministeriksi presidentti Leonid Kutshman aikana vuonna 2002.

Jos kohta rikosrekisteri pyyhkiytyikin, hiukan toisin päin saattoi käydä Janukovitshin akateemisten oppiarvojen. Hän on väittänyt olevansa professori, taloustieteen tohtori ja akateemikko. Hänen ei kuitenkaan tiedetä luennoineen, tehneen väitöskirjaa ja hänen väitettyjä tieteellisiä julkaisujaan ei ole nähty. Professori hän on kalifornialaisen postilaatikkoyliopiston listalla.

Mielellään kansanmiehenä itseään pitävä Janukovitsh elää miellyttävässä joenvarsitalossa Kiovan ulkopuolella, ja hänen lähipiirinsä käsittää rikkaita oligarkkeja kuten Shaktar Donetsk -jalkapallokerhon omistaja Rinat Ahmetov ja energia-alan huippuliikemies Dmytro Firtash. Janukovitshin poika Oleksandr johtaa rakennus- ja monialayhtiö MAKO:a joka on viime vuosina vaurastunut nopeasti valtiolta saatujen urakoiden ansiosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.