Mainos

Ukrainan presidentti alkoi vahvistaa Kiovan turvallisuusjoukkoja

Presidentti Viktor Jushtshenkon ja pääministeri Viktor Janukovitshin välinen valtakamppailu kärjistyi entisestään eilen, kun presidentti määräsi sisäministeriön joukot alaisuuteensa. Presidentin kerrotaan komentaneen tänään lisää sisäministeriön joukkoja pääkaupunkiin.

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko ja pääministeri Viktor Janukovitsh neuvottelivat tänään ennenaikaisten vaalien päivämäärästä. Valtakamppailu kärjistyi entisestään, kun Jushtshenko määräsi Kiovan ulkopuolella olleet turvallisuusjoukot pääkaupunkiin. Hän luonnehti operaatiota rutiiniksi.

Sisäministeriön mukaan Jushtshenkoa kannattavat joukot etenivät kohti Kiovaa mutta pysähtyivät myöhemmin asemiinsa eri puolille kaupunkia. Viranomaiset kertoivat, että Kiovaan oli ollut tulossa noin 2000 sotilasta. Niiden komentaja Oleksandr Kihtenko kieltäytyi ottamasta käskyjä vastaan muilta kuin presidentiltä.

- Presidentti on ylipäällikkö ja olen presidentin alainen. Sisäministeriön joukot eivät pane toimeen rikollisia määräyksiä, Kihtenko korosti.

Sisäministeriön joukot ovat päävastuussa yleisestä järjestyksestä. Presidentti ja pääministeri alkoivat riidellä niiden hallinnasta perjantaina, kun Jushtshenko ilmoitti ottavansa yli 30 000 sotilasta ja poliisia komentoonsa. Janukovitshin mielestä päätös oli vaarallinen ja perustuslain vastainen.

Sisäministeri Vasyl Tsushko kehotti vallanpitäjiä malttamaan mielensä.

- On välttämätöntä rauhoittua. Voimaa ei käytetä. Rynnäkköjä ei tehdä, hän vakuutti.

Tuhannet osoittivat mieltään Kiovassa Jushtshenkon ja Janukovitshin leirien tapaaminen alkoi presidentinkansliassa kaksi tuntia myöhässä. Mukana oli muun muassa vaikutusvaltaisen kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Ivan Plyushtsh. Hän sanoi, että Kiovaan komennettujen sotilaiden tehtävänä on "huolehtia virastojen ja asukkaiden turvallisuudesta sekä valvoa järjestystä".

Presidentinkansliassa oli myös oppositiojohtaja Julia Tymoshenko, mutta presidentin edustajat eivät paljastaneet, osallistuiko hän keskusteluihin.

Rakennuksen ulkopuolelle kerääntyi tuhansia pääministerin tukijoita osoittamaan mieltään. Sisäministeriön joukkojen komennosta taisteltiin myös niin sanotun oranssin vallankumouksen aikana. Kumous nosti länsimielisen Jushtshenkon valtaan vuonna 2004. Hän syrjäytti silloin Venäjän tukeman Janukovitshin.

Jushtshenko hajotti viime kuussa parlamentin, jossa Janukovitshin puolueella ja sen liittolaisilla oli enemmistö. Presidentti halusi aikaistaa vaaleja, koska opposition mielestä useat kansanedustajat olivat loikanneet lainvastaisesti hallituksen puolelle. Jushtshenko pitäisi vaalit niin pian kuin mahdollista ja Janukovitsh aikaisintaan lokakuussa.

Mielipidemittaukset ennakoivat sekä hallitukselle että oppositiolle tällä hetkellä noin 40 prosentin äänimäärää.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.