Mainos

Ukrainan poliittinen kriisi syveni entisestään

Pääministeri Viktor Janukovitsh uhkaa presidentti Viktor Jushtshenkoa ennenaikaisilla presidentinvaaleilla, jollei tämä peru päätöstään parlamentin hajottamisesta.

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko on kehottanut pääministeri Viktor Janukovitshia noudattamaan presidentin määräystä parlamentin hajottamisesta ja ennenaikaisista vaaleista. Pääministeri pitää presidentin määräystä kohtalokkaana virheenä, ja hän uhkasi puolestaan Jushtshenkoa ennenaikaisilla presidentinvaaleilla. Parlamentti on siirtänyt kiistan perustuslakituomioistuimen käsiteltäväksi.

Länsimielisen presidentin mielestä parlamentin hajottaminen oli hänen velvollisuutensa, koska perustuslakia on rikottu, kun monet presidentin kannattajat olivat siirtyneet pääministerin leiriin.

Parlamenttienemmistöä johtava ja läheisiä suhteita Venäjään kannattava Janukovitsh katsoo, ettei parlamenttia voi hajottaa. Parlamentti sanoi myöhään eilen, että presidentin määräys hajottaa parlamentti muistuttaa vallankaappauksen ensi askelia. Parlamentti kieltäytyi myöntämästä varoja vaalien järjestämiseen ja erotti keskusvaalilautakunnan johdon.

Parlamentti kokoontui myös aamulla hajotusmääräyksestä huolimatta hätäistuntoon. Janukovitsh arvosteli Jushtshenkoa "kohtalokkaasta virheestä" ja kehotti parlamenttia jatkamaan työskentelyä.

Ennenaikaiset parlamenttivaalit pidettäisiin presidentin määräyksen pohjalta 27. toukokuuta.

- Vaalit pidetään, Jushtshenko sanoi. - Takaan, että ne ovat rehelliset, hän jatkoi.

- Emme hyväksy sanelupolitiikkaa, parlamentin tiedottaja Oleksander Moroz puolestaan sanoi.

Parlamentti on pyytänyt perustuslakituomioistuinta ratkaisemaan asian perjantaihin mennessä.

Tuki jakautui

Kummankin leirin kannattajia on kerääntynyt Kiovan keskustaan satamäärin, ja he viettivät alueella viime yön. Pääministerin kannattajien runsaan 2000 mielenosoittajan kulkue tukki katuja keskustassa, mutta muutoin niillä soljui tavanomainen arkipäivän liikenne.

Turvamiehet päästivät tänään parlamenttirakennukseen vain kansanedustajat ja siellä työskentelyluvan saaneet toimittajat.

Ukrainan armeija ilmoitti tukevansa presidenttiä, joka sanoi, ettei hän aio sallia voiman käyttöä. Ukrainan turvallisuuspalvelun johto ilmoitti tukevansa rehellisiä vaaleja.

47 miljoonan asukkaan Ukrainan alueiden johtajista venäjää puhuvat antoivat tukensa pääministerille ja ukrainankielinen Lutskin maakunta presidentille.

Maailmalla poliittiseen kiistaan toivottiin rauhanomaista ratkaisua. Huolensa ilmaisivat tiistaina EU, Venäjä ja Yhdysvallat.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.