Mainos

Ukrainan parlamenttivaaleille lykkäystä

Ukrainan presidentti Viktor Justshenko on lykännyt kuukaudella maan ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Samaan aikaan maan perustuslakituomioistuin selvittää, oliko Justshenkolla oikeus hajottaa parlamentti ja määrätä ennenaikaiset vaalit.

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko ilmoitti tänään, että ennenaikaiset parlamenttivaalit pidetään 24. kesäkuuta eli kuukausi kaavailtua myöhemmin.

Jushtshenko sanoi televisiopuheessa illalla, että vaaleja myöhennetään "demokraattisen ratkaisun löytämiseksi Ukrainan ongelmiin".

Ukrainassa on ollut poliittinen umpikuja siitä lähtien, kun presidentti ilmoitti huhtikuun alussa parlamentin hajottamisesta ja ennenaikaista vaaleista 25. toukokuuta. Pääministeri Viktor Janukovitshin johtama hallitus on kieltäytynyt noudattamasta parlamentin hajotusmääräystä. Jushtshenkon hallitusrintamalla on enemmistö parlamentissa.

Presidentin ja pääministerin edustajat sopivat venäläisuutistoimistojen mukaan neuvotteluissaan tiistaina, että kumpikin osapuoli lopettaa viikkoja jatkuneet joukkomielenosoitukset.

Ukrainan perustuslakituomioistuin on saanut ratkaistavakseen, onko presidentillä oikeus hajottaa parlamentti ja julistaa uudet vaalit. Tuomioistuimen arvellaan julkistavan päätöksensä toukokuun alussa.

Presidentti Jushstshenko perusteli parlamentin hajotusta sillä, että Janukovitshin hallitusrintama oli houkutellut riveihinsä presidentin tukijoina valittuja kansanedustajia. Tällainen puoluevaihdos on presidentin mukaan laitonta.

Poliittiset asiantuntijat olivat arvelleet, että Jushtshenko ja Janukovitsh tekevät jonkinlaisen poliittisen sopimuksen ennen kuin perustuslakituomioistuin ilmoittaa ratkaisunsa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.