Ukrainan pakolaiset ovat tyytyväisiä elämäänsä Suomessa, kertoo selvitys

Huolta aiheuttaa epävarmuus Suomessa asumisen jatkumisesta.

Ukrainasta Suomeen saapuneet pakolaiset ovat tyytyväisiä elämäänsä maassamme, kertoo sisäministeriön teettämä selvitys. Tulosten mukaan ukrainalaiset ovat myös aiempaa kiinnostuneempia jäämään Suomeen.

Huolta Ukrainasta saapuneille aiheuttaa epävarmuus Suomessa asumisen jatkumisesta. EU:n päätöksen mukaan ukrainalaisille on myönnetty tilapäistä suojelua. 

Tällä hetkellä päätös on voimassa maaliskuuhun 2025. Jatkosta käydään sisäministeriön mukaan parhaillaan keskustelua EU:ssa.

Nyt valmistunut selvitys kartoitti ukrainalaispakolaisten tulevaisuuden suunnitelmia ja toiveita Suomessa oleskelusta, kotikunnan hakemisesta ja mahdollisesta kotiinpaluusta.

Runsas puolet oli rekisteröinyt kotikunnan Suomessa

Lähes kaikki kyselyyn vastanneet olivat joko erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä elämäänsä Suomessa. Ukrainan sodan pitkittyminen lisää pakolaisten halukkuutta jäädä Suomeen muun muassa lasten, Suomessa työllistymisen tai opiskelun takia.

Kyselyyn vastanneista ukrainalaisista runsas puolet oli rekisteröinyt kotikunnan Suomessa, minkä lisäksi runsas neljäsosa aikoi tehdä näin lähitulevaisuudessa. Lain mukaan kotikunnan rekisteröintiä voi hakea, kun on oleskellut Suomessa vuoden verran. 

Tilapäistä suojelua saavat ukrainalaiset ovat vastaanottopalveluiden piirissä ennen kotikunnan saamista.

Kotikunnan saaneita koskevat samat oikeudet, velvollisuudet ja palvelut kuin Suomessa vakituisesti asuvia.

Verkossa toteutettuun kyselyyn vastasi 1 300 ukrainalaista marraskuussa 2023. Selvitys on jatkoa kesällä 2022 tehdylle vastaavalle tutkimukselle.

Lue myös:

    Uusimmat