Ukrainalla oli valtava ydinasearsenaali – Venäjä palkitsi luopumisesta turvatakuilla: "Täällä ei lupauksiin luoteta"

"Täällä tilanteeseen suhtaudutaan hyvin vakavasti"– MTV:n kirjeenvaihtaja Saraste raportoi Kiovasta 1:40
"Täällä tilanteeseen suhtaudutaan hyvin vakavasti" – MTV:n kirjeenvaihtaja Saraste raportoi Kiovasta.

Torstaina uutisoitiin Ukrainan ja Itä-Ukrainan separatistialueiden rajalla tapahtuneista aseellisista välikohtauksista, joista kumpikin osapuoli syyttää toisiaan.

Vaikka kyse on ennen kaikkea Ukrainaa koskevasta kriisistä, niin eniten puheenvuoroja tuntuvat niin saavan kuin ottavankin Venäjä ja Yhdysvallat. Mutta miten torstain uutisiin suhtauduttiin Ukrainassa, Kiovassa oleva MTV Uutisten Petri Saraste?

– Niin kauan kuin minä olen tätä tilannetta seurannut eli vuodesta 2014 ja ollut paikalla myös etulinjassa, niin tulitaukoloukkauksia on tapahtunut lähes päivittäin, eivätkä ne ole suuri uutinen. Kaava toistaa aina itseään: Syytellään toinen toisiaan, Saraste kertoo.

– Tällä kertaa tosin CNN pääsi paikalle todistamaan, mistä raketti oli tullut. Jäljet johtavat melko selvästi Venäjän tukemiin kapinallisjoukkoihin. Se on tietysti ollut puheenaihe koko päivän, mutta sitä on osattu odottaa, Saraste jatkaa.

Sarasteen mukaan iskuja on ollut tänään tavallista enemmän. Armeijalähteet ovat puhuneet kolmestakymmenestä.

– Kyllä ne ovat kiihdyttäneet tunnelmaa. Täällä ei luoteta sopimuksiin tai lupauksiin. Kolme vuosikymmentä sitten Ukrainalle luvattiin koskemattomuus Yhdysvaltain ja Venäjän johdolla, jos se luopuu ydinaseistaan. Nyt nähdään, mitä on tapahtunut, Saraste sanoo.

Kylmän sodan aikana Ukrainalla ei ollut varsinaista ydinaseohjelmaa, mutta sen alueella sijaitsi arviolta kolmannes Neuvostoliiton ydinaseista. Kun Neuvostoliitto hajosi, jäivät ydinaseet Ukrainan rajojen sisäpuolelle.

Turvatakuiden lisäksi Ukraina sai taloudellisen korvauksen palkkioksi ydinaseista luopumisesta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja: Eurooppa pelkää eniten energian menettämistä 1:22
MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Piuhola: Eurooppa pelkää eniten energian menettämistä.

Vieläkö EU:ssa uskotaan, että sota Ukrainassa on vältettävissä, MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola?

– Marin ja moni muu EU:n päämies sanoi aamun ensimmäisen kokouksen jälkeen, että diplomaattista tietä on yhä yritettävä kulkea. Siihen yksi keino on yrittää painostaa Venäjää lisäpakotteilla, joita sanotaan koviksi ja varmasti ne kovia ovatkin, Piuhola arvioi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

MTV:n USA:n kirjeenvaihtaja: “Yhdysvallat pitää Venäjän vaatimuksia suoraan sanottuna mahdottomina” 1:43
MTV:n USA:n kirjeenvaihtaja Karppinen: “Yhdysvallat pitää Venäjän vaatimuksia suoraan sanottuna mahdottomina”.

Venäjä vaatii Yhdysvalloilta esimerkiksi sitä, että se vetää kaikki joukkonsa pois Itä- ja Keski-Euroopasta sekä Baltian maista. Viimeksi tänään Yhdysvallat lisäsi joukkojensa määrää Puolassa.

MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Mari Karppisen mukaan "Yhdysvallat pitää Venäjän vaatimuksia suoraan sanottuna mahdottomina".

– Niitä ei olla toteuttamassa nyt, eikä myöhemmin, Karppinen toteaa Yhdysvaltojen kannasta.

Lue myös:

    Uusimmat