Kranaattituli Itä-Ukrainassa on saanut maailman varpailleen – tämä kiristyneestä tilanteesta tiedetään

"Sodan ensimmäinen uhri on totuus"– sotilasprofessori Marko Palokangas ja MTV:n Mirja Kivimäki analysoivat Ukrainan tilannetta 8:32
"Sodan ensimmäinen uhri on totuus" – sotilasprofessori Marko Palokangas ja MTV:n Mirja Kivimäki analysoivat Ukrainan tilannetta

Kansainvälinen media on tänään ollut uutisoinut Ukrainan ja Itä-Ukrainan separatistialueiden rajalla tapahtuneista aseellisista välikohtauksista, joista kumpikin osapuoli syyttää toisiaan.

Samalla maailma on jännittynyt siitä mahdollisuudesta, että Itä-Ukrainan separatisteja tukeva Venäjä katsoo selkkaukset syyksi aloittaa itse jonkinlaiset sotatoimet alueella. Yhdysvallat on aiemmin ennakoinut julkisuudessa, että Venäjä saattaisi pyrkiä jonkinlaisella perusteella, tekaistulla tai aidolla, hakemaan oikeutuksen voimankäyttöön.

Nato ilmoitti vastaavasta huolesta tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa. Iso-Britannia kuvailee toimintamallin olevan Venäjälle tunnusomainen ja se on kertonut olevansa huolissaan alueelta kuuluneista epätavallisista raporteista.

Venäjän lupauksesta vetää joukkojaan ei merkkejä

Venäjä on pitkään kerännyt joukkoja Ukrainan rajoille. Se perustelee arviolta 150 000 sotilaan joukkoja sotaharjoituksin, mutta sen pelätään suunnittelevan hyökkäystä maahan tai sen osiin. Julkisuudessa Kreml on ilmaissut syvän huolensa tapahtuneen suhteen ja kertoo toivovansa länsivaltojen estävän alueen jännitteiden kärjistymistä.

Venäjä on kertonut joukkojensa palaavan tukikohtiinsa Venäjän rajalta, mutta länsimaiden tiedustelutietojen mukaan joukkojen määrä vaikuttaa pikemminkin kasvavan. Todisteita Venäjän lupausten tueksi ei ole saatu.

Päiväkotia tulitettiin

Venäjää katsoo tämän päivän tulituksissa ensimmäisen hyökkäyksen tulleen Ukrainan puolelta. Luhanskin alueen separatistihallinto, joka on tosiasiassa Venäjän ylläpitämä, Ukrainasta irrottautunut aluehallinto, esitti syytöksensä useissa kohteissa tapahtuneista tulituksista Venäjän valtionmediassa. Ukraina on kiistänyt käyttäneensä voimaa sen asemiinkohdistuneista hyökkäyksistä huolimatta.

Mahdollisista uhreista tai muista yksityiskohdista ei ole tarkkaa tietoa eikä tapahtumille ole saatu ulkoista vahvistusta. 

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN on vahvistanut kuvalähteistä, että Ukrainan hallinnoimalla alueella sijaitsevaan päiväkotiin on osunut välikohtauksessa, jossa kerrotaan käytetyn raskaista aseita. Iskuissa on käytetty kummankin osapuolen kertomien mukaan ainakin kranaatinheitintä. Ukrainan asevoimien mukaan päiväkoti sai osuman ja iskuissa haavoittui kaksi siviiliä, kertoo uutistoimisto AFP. Iskusta kertoi myös ukrainalainen uutissivusto Babel, jolle paikallisviranomaiset ovat kertoneet, ettei iskussa loukkaantunut lapsia. 

Osapuolet kritisoivat hyökkäyksiä Minskin rauhansopimuksen vastaisena. Sikäli asiassa ei kuitenkaan ole juuri mitään muuta uutta kuin Venäjän joukkojen alueella kiristämä tilanne, sillä tulitaukoa on rikottu alueella säännöllisesti myös raskain asein. Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin alueilla on käyty sotaa vuodesta 2014 asti. 

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:in eilisen raportin mukaan kuluneella viikolla oli keskimäärin kolmisensataa tulitaukorikkomusta päivässä ja räjähdyksiäkin raportoitiin päivittäin kymmeniä. Rikkomusten määrä on ollut samaa kokoluokkaa koko vuoden ajan.

Iskut tuomittu

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tuomitsee Twitterissä julkaistussa lausunnossaan Itä-Ukrainassa raskailla aseilla asutuskeskukseen tänään tehdyt iskut.

Kuleban mukaan separatistialueilta tehdyn iskun kohteena oli Stanytsia Luhanskan kylä. Iskussa vaurioitui siviilirakennuksia. Kuleba kehottaa kaikkia Ukrainan kumppaneita tuomitsemaan iskut räikeänä Minskin sopimusten rikkomuksena, josta Kuleba syyttää Venäjää.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on kommentoinut venäläiselle radioasema Eho Moskvylle Itä-Ukrainan tilanteen olevan eskaloitumassa.

Video: Miksi Venäjä ryhtyi aggressiivisiin toimiin Ukrainaa vastaan juuri nyt? Katso asiantuntijan arvio minuutissa!

Miksi Venäjä ryhtyi aggressiivisiin toimiin Ukrainaa vastaan juuri nyt? Katso asiantuntijan arvio minuutissa! 1:01

Lue myös:

    Uusimmat